08.04.18

(nejen) Twitterový svět je o jednoho člověka chudší


Když umře celebrita, o které celý svět (nebo jeho země) ví první poslední díky médiím, tak se mnohdy stává, že jeho fanoušci pojmenují po něm své vlastní děti. Ale co když umře celebrita, kterou lidé znají pod přezdívkou, neznají jeho tvář a ani jméno a má také tisíce fanoušků?
Takovou otázku si pokládám od doby, kdy umřel @cvrliky. Kdo to vůbec je? Z facebooku ho zná málokdo, ale na twitteru byl „Bůh dobroty“, snažíl se motivovat lidi k lepším zítřkům, vedl blog toleranceplno.blogspot.cz, na který uveřejňoval leckdy neuvěřitelné příběhy lidí se svými problémy.        Tuto zprávu napsal jeho bratr, když jeho bratr měl zapnutý twitter
Avšak i přesto, že lidé ho znali jenom v online světě, tak se zvedla neskutečná vlna solidarity. Hodně se volalo potom, aby jeho odkaz zvedl jako padlý prapor nějaké vojenské jednotky někdo další a vedl i nadále hrdinný boj. Ale nejvíce mě
  
překvapil Ondřej Synčák. Tento twitterový (jeho fb jsem nenašel) uživatel se rozhodl, že uspořádá sbírku na věnec pro milého Cvrlikyho. Dopadlo to tak, že se vybralo tolik, že by to stačilo na několik věnců, a tak se rozhodlo, že půlka půjde na věnec a půlka na charitu. Jak to nakonec dopadlo? Vybralo se 30 tisíc od 500 lidí.
Já vzpomínám s láskou na @Cvrliky hlavně proto, že uveřejnil mé dva příběhy o strastech mého dětství. A když k tomu připočtu i ty reakce od ostatních, které byly veskrze soucitné, tak musím říct, že tento člověk objevil a sjednotil lidi „dobré vůle“.  Snad se objeví další Cvrliky, který bude šířit dobrou dál.
O úmrtí této „twitterové celebrity“  informoval Český rozhlas, Lidovky, Ihned.cz a mnozí další, takže tato informace přesáhla twitterou českou kotlinu. Také mě překvapilo, jak lidi, kteří ho osobně neznali, chtěli jet na pohřeb člověk, koho osobně vůbec neznali. Evidentně těmto lidem hodně pomohl.
Jinak jsem chtěl zjistil, jak internet zareagoval na jeho smrt. A když jsem zjistil, že docela s velkým zájmem (na googlu), tak musím říct, že takovou popularitu v podstatě anonymní osoba dlouho neměla v České republice.
Co říct na závěr? Měj se nahoře hezky a přej nám, abychom zvedli tvůj praporec do dalších bojů.
Amen

2 komentáře:

  1. Jelikož TT nepoužívám, neznala jsem uživatele @cvrliky. Každá ztráta osoby je ale bolestivá. Je milé, že se našlo tolik lidí a dokonce zbytek vybraných peněz může jít na charitu. Určitě na vás bude ze shora dohlížet...

    OdpovědětVymazat