04.05.18

Svatba aneb jak se taky dá říct Ano


Minulý víkend jsem byl na svatbě svého mladšího bratra. Řekl jsem si, že uspořádá svatbu jako první hlavně proto, abych ho pozoroval, kde dělá chyby, abych se jich vyvaroval při přípravě mé svatbě (ale jak se znám, tak přijdou jiné J ).
Nebudu hovořit o tom, jak celá svatba probíhala, našlo by se na fb hodně příběhů z tohoto svátečního dne. Já vyberu ten nejzajímavější, který se stal hned v úvodu tohoto posvátného dne, kdy se vstoupí do svazku manželského a je pro mě dobrý na improvizaci. 
Předpokládám, že všechny tyto obřady se konají ve všech oblastech České republiky stejně nebo aspoň podobně. Ženicha vezme jeho matka k oltáři, nevěstu zase její otec. Zároveň přijdou ruku v ruce svědek se svědkyní. A poté přichází proslov oddávajícího, kterým nevěstě a ženichovi promluví do duše, jak se mají milovat za všech okolností, že musí společně překonat všechny problémy, které v jejich manželském životě nastanou atd. A poté přijde klasická otázka :“ Berete si xy zde přítomnou vz?“ A většinou by mělo zaznít „Ano“, nicméně v tomto okamžiku bratr zaperlil.
Když jsem se s ním bavil na hostině, tak chtěl prý vydržet 10 vteřin a teprve poté říct hlasité „Ano“, nicméně dodržel jenom 4 vteřiny a pak řekl to slovo, které chtěla slyšet nevěsta (prý mu jeho „teď už žena“ neskutečně pevně stiskla ruku). Jeho nastávající udělala něco podobného. Ta chtěla něco říct, ale zakuckala se na chvíli a teprve poté řekla slovo, které ji dalo příjmení mého bratra.
Když tento rituál skončil, tak mě hned napadlo několik variant, jak bych mohl vylepšit vyřčení  toho tolik očekávaného „posvátného slova“ .
 
1) Nápověda od svědka. Když se ode mě budou očekávat ty tři písmenka, tak se budu rozhlížet po všech okolo a hledat nápověda. Svědek přijde ke mně a něco mi pošeptá a poté přijde Ano.
2) Mluvím potichu. Ženich (nebo i nevěsta) řekne potichu Ano a z obecenstva zazní „Nahlas“.
3) Nápověda jako v divadle.  Před oddávajícím bude stát člověk, který bude mít v rukách tabulku, kde bude mít napsáno Ano (nebo také Ne, fantazie se meze nekladou)
4) Pohled. Jak jsem psal výše, tak by ženich vydržel 10 vteřin a pak řekl Ano. Ale do té doby by se provokativně podílel na nevěstu
 
Napadá Vás taky nějaký způsob, jak vylepšit uzavření manželského svazku?

2 komentáře:

  1. Zajímalo by mě, jestli se počítá i jinak vyjádřený souhlas, jako třeba „tak teda jó“, „samozřejmě!“ nebo „tož když jinak nedáte...“ To by stálo za vyzkoušení. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ale kdyby to jeden z nich nečekal, tak by se mohlo stát, že by ze svatby byl rozvod :D

      Vymazat