21.09.16

Rozhovor s Markétou Hejkalovou, organizátorkou Podzimního knižního veletrhu se vstupem knižních blogerů zdarma



Asi každý, kdo se někdy zajímal trochu o knihy, se dozvěděl o Světu knih v Praze. Ale co takový Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě? Na ten si již vzpomene mnohem menší počet lidí. A tak proto ty, kdo se tam chystají a nebo také pro ty, kteří 14. a 15. Října mají čas, jsem vyzpovídal Markétu Hejkalovou, hlavní organizátorku tohoto veletrhu.

 
1) Říkají o vašem veletrhu, že jste taková béčková varianta Světu knih v Praze. Já se chci naopak zeptat, v čem jste lepší jak pražský veletrh?

Béčková varianta? Tak to asi říkají za mými zády, já jsem to neslyšela. :) Podzimní knižní veletrh je lepší hlavně v tom, že si účast na něm mohou dovolit i opravdu malí nakladatelé, autoři, vydávající vlastním nákladem, spolky, takže přináší ten nejširší možný obraz české knižní produkce.

 

2) Na co zajímavého se můžeme těšit při letošním ročníku?
Na tradiční "hvězdy veletrhu" jako je Zdeněk Svěrák, Jiří Grygar, Michal Viewegh, Ivan Kraus, Martin Hilský a další, letos poprvé také na "píšící celebrity", čímž myslím např. Halinu Pawlovskou nebo herečky a blogerřky Mariku Šoposkou (místní rodačku) a Bereniku Kohoutovou, a především na velké množství skvělých českých spisovatelek a spisovatellů, básníků a prozaiků. Opravdu jen namátkově: Radka Třeštíková, Irena Obermannová, Bianca Bellová, Eva Tvrdá, Michal Šanda, Martin Reiner, David Zábranský,  Jiří Hájíček, Dora Kaprálová a mnoho mnoho dalších. Novinkou bude také autorský prodej u stánku PEN klubu, kdy sami autoři budou prodávat podepsané knihy své a svých kolegů za jednotnou cenu 150 Kč. Program je opravdu bohatý a stále se mění a doplňuje, můžete ho sledovat na http://veletrh.hejkal.cz/doprovodny-program/.
 
3) Kdyby záleželo na Vás, tak na co byste se nejraději zašla podívat?

 Mám ráda poezii, tak bych ráda viděla a slyšela české básníky Tomáše Míku a Jakuba Fišera a jediného česky píšícího rumunského básníka Mirceu Dana Dutu.

 

4) Letos jste se rozhodli dát vstup zdarma bloggerům, co Vás k tomu vedlo? Chcete nějak po veletrhu s nimi spolupracovat?

Knižní recenze a vůbec psaní o knížkách a literatuře se z tištěných novin čím dál víc přesouvá na internetové blogy. Novináři vstup zdarma mají odjakživa, tak proč ne bloggeři? Navíc jako autorka i nakladatelka s bloggery spolupracuji a rozhodně v tom chci pokračovat.
 
5) Plánujete online tiskovou konferenci, co si pod tím mám představit? Že budete někde hovořit k novinářům a zároveň Vám přes nějaký web budou lidé z netu pokládat otázky?

Ani já si ji neumím úplně představit. O online tiskovce mě přesvědčili mladí novináři, spojení s Letní žurnalistickou školou, která v Havlíčkově Brodě každé léto probíhá. Tiskovka bude v pondělí 3. října v 10 hodin v salonku Staré radnice v Havlíčkově Brodě. Novináři a další zájemci mohou buď přijít, nebo mi poslat otázky předem na mail marketa@hejkal.cz. Ale jak říkám, sama si to neumím úplně představit, tak bych zájemce odkázala na Milana Pilaře, milan.pilarhb@centrum.cz.
 
6) Kolik je vstupné pro obyčejného návštěvníka?
Dvoudenní slosovatelná vstupenková knížečka, která opravňuje k libovolnému počtu vstupů na veletrh a navíc platí i do muzea a galerie, stojí 60 Kč.

 

7) Letošním heslem veletrhu je Kde domov můj, proč zrovna toto?
Protože je to hodně frekventované téma. Mluví se o národní identitě, kořenech, strachu z migrační krize... Překvapivě mnoho programů s tím tématem rezonuje. Na veletrhu bude představeno několik knih z naší moderní historie: Krvavé léto Jiřího Padevěta (o prvním poválečném létě), Ratajský les Aleše Palána (detektivka podle skutečného případu z 50. let), Krok do tmavé noci Miloše Doležala (druhá kniha o umučeném faráři Josefu Toufarovi) a ještě spousta dalších, takže je vidět, že to téma je opravdu živé. Ale na tu otázku existuje i kratší odpověď: Domov je tam, kde jsou knihy.
 
8) Na stránkách veletrh.hejkal.cz uvádíte, že mezi vystavovateli bude kromě jiného také Institut Václava Klause. Nebojíte se, že Vás někdo osočí, že jste celý veletrh zpolitizovala?

Na veletrhu bude nejen Institut Václava Klause (stejně jako třeba Knihovna Václava Havla) ale i Václav Klaus osobně. Nebude tam ovšem jako politik (byť o politice zřejmě hovořit bude), nýbrž jako spisovatel, autor řady knih. To chci zdůraznit. Na veletrh nikdo nejezdí jako politik (ale nejenom politik, ani jako třeba herec), ale vždy jako autor (nebo ilustrátor či překladatel) nějaké knihy. Navíc základem slova veletrh je trh, otevřený vystavovatelům i autorům, které ti vystavovatelé přivážejí, já nikoho (kdo se včas přihlásí) neodmítám. Ale že mě někdo obviní ze zpolitizování veletrhu nebo z něčeho jiného, to je klidně možné, nic s tím nenadělám a ani si z toho nic moc nedělám, nikdo se nemůže zavděčit všem. Ale to neznamená, že bych odmítala kritiku, za všechny kritické připomínky k veletrhu jsem naopak velmi vděčná.
 

Snad jsem tímto rozhovorem někoho zlákal na návštěvu veletrhu a v říjnu v Havlíčkově Brodě

 





1 komentář:

  1. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Obchod odkudkoli Váš čas je drahý. Obchodujte na počítači, tabletu a mobilu

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovědětVymazat