12.12.16

Přátelství? Co to je?


 
Najít kamaráda/y, kterým bych mohl důvěřovat a zároveň by si ze mě nedělali vyloženě srandu, je skoro až nadlidský úkol. A co se mi stalo v tomto týdnu, to jenom dosvědčuje.
 Představte si mou situaci. Když jsem pozván na nějakou oslavu narozenin, tak většinou se dostavím a nebo, když se z nějakého důvodu dostavit nemůžu, tak dám s dostatečným předstihem vědět, že se nezúčastním. Avšak na druhou stranu, když chci něco pořádat já, tak prakticky nikomu nestojím ani omluvu. Uvedu aktuální situaci. Pořádám příští týden narozeniny a pozval jsem určitý počet lidí. Většina z těch lidí, které jsem pozval, mi daly košem a nepřijdou. Ok, ale proč aspoň jeden neuvede důvod, proč nepřijde? Mohlo by se zdát, že si stěžuju jenom proto, že se mi jedna oslava prostě nepovedla (nikdo nepřišel). Ale ono se mi to stalo již druhý rok po sobě a to nemluvím ani o případné oslavě mých svátků, kde nastává každý rok stejná situace.
Podstatě od začátku mého života, kdy jsem začal racionálně vnímat celý svět, se mi tak nějak přátelství obrátilo proti mně. Kamarád po mě chtěl udělat práci do školy, ale když jsem chtěl, aby mě doučil trošku matematiky, tak to ne, mám práci, mám slečnu, prostě mnoho výmluv, já jsem dobrý pro ostatní, ale ostatní nejsou dobrý pro mě.
Ale pojem „přátelství“ nebo „kamarádství“  ztratil původní smysl. Dnes máme přítele, když klikneme „Přidat do přátel“ a čím víc přátel, tím větší jsem já Přítel. Pak dochází k tomu, že jednou za čas probíhá čistka kvůli tomu, že někoho otravují časté statusy. Ale dřív nebyly žádné sociální sítě, žádný telefon, tehdy se kamarád poznal  okamžitě. Kamarádi si hráli na pískovišti, šli se courat společně po městě a nekoukali se na mobil, aby zjistili, co jim kdo na messenger napsal. Matky okamžitě poznaly, že jejich dítě si šlo hrát ven s někým, protože mělo roztržené kalhoty.
Dnešní přátelství vypadá například tak, že člověk si chce odpočinout od celodenního stresu do kavárny a kamarád, se kterým jdeš, se věčně kouká na mobil a říká „Já tě poslouchám“ a když se ho zeptáš, co jsem teď říkal, tak řekne naprostý nesmysl. Navíc mi vzápětí napíše jakousi omluvu do messengeru. Tak sakra, kamarádí se mnou nebo s tím mobilem?
 Poslední dobou jsem háklivý na to, když mě někdo z mých „přátel“ i lehce urazí. Možná jsem přecitlivělý, ale u kamarádů by měla být pokud možno vzájemná úcta, respekt a také by si měli navzájem důvěřovat a né, že jeden druhého navzájem uráží, pomlouvá a nebo nějakým způsobem dokonce podrazí (což se mi všechno už stalo).
Podle mého je lepší svěřit se s nějakým svým problémem nebo „tajností“ někomu, koho až tak neznám, ten může působit trošku jako vrba, která mě vyslechne a poradí. A tímto děkuji Martinovi za vyslechnutí (ty víš za co) a doufám, že se náš kamarádský vztah prohloubí….. Sakra, doufám, že celé tohle moje prohlášení nepochopí jiným způsobem, než to mělo být zamýšleno, každopádně je to tak sentimentálně napsáno, asi budu brečet….nebo někdy příště J  

 
 

 

 

5 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Vás nepomluvil, já jenom napsal vlastní věc na danou věc. A pomluva je dle mého naprosto vymyšlená věc, u vás to tak rozhodně nebylo.
      Navíc mi nikdy nepřišlo, že bychom byli kamarádi, ale jestli považuješ kamarádství jenom to, co je na FB, tak být tebou bych si ještě jednou přečetl článek :)
      A promiň, ale čtenost byla malá, takže až tak zajímavé nejste ;)

      Vymazat
  2. Smutnej clanek, neco jako jednostranne kamaradstvi podle me neni a nemuze fungovat. Takze to nejspis nebudou kamaradi ale lidi co o tebe nestoji, v tom pripade je kamarady ani nemuzes nazyvat.
    Nekdy se bohuzel stava, ze nekoho mylne povazujes za kamarada, protoze napr. se uz dlouho znate a mate neco za sebou, ale to jen proto, ze jste si tak nejak zbyli a ten druhej to treba citi uplne jinak...

    Jeste je taky moznost, jestli si to moc neidealizujes,.. protoze perfektni kamaradi neexistujou, kazdej je jenom clovek a ma svoje chybky, odlisnosti, neshody...

    Jinak je pravda, ze svet se meni a lidi taky. Nekomu holt staci jenom status a lajky na FB. Chapu a znam ten pocit, kdyz pro nekoho udelas neco extra protoze ho povazujes za pritele a on to ani noceni.
    Lidi jsou vetsinou proste liny sobecky a nevdecny svine...

    :) nejak jsem se rozepsal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou i tací, kteří mi v komentářích spíš napíšou vlastní článek :D
      Jinak souhlasím s tebou, že neexistuje "perfektní kamarád", spíše se dá říct, že existují něco jako lepší přátelé

      Vymazat
  3. Milý Pavle, doufám, že tenhle můj komentář nepochopíš jinak než je zamýšlen, ale cítím potřebu na něj zareagovat. Ptáš se proč ti nikdo nepřišel na oslavu? Začni třeba u sebe. Zkus se zamyslet nad tím, co velmi často vypouštíš z pusy. Ve tvém článku si stěžuješ na to, že tě lidé urážejí a ty to snad neděláš? Můžu jmenovat desítky příkladů, kdy jsi holce řekl, že je tlustá nebo se ti nelíbí přímo do očí, kdy jsi mé kamarádce chrastil mincemi, aby "s tebou šla", kdy jsi křičel na celou hospodu, že se všichni otočili a mnoho dalšího, co se mi ani nechce vyjmenovávat. To, že si z tebe tvoji "kamarádi" dělají legraci se mi taky nelíbí a nejednou jsem je žádala, aby to nedělali. Možná je načase najít si kamarády opravdové tím, že se k nim budeš chovat hezky a slušně a nesloužit jiným jen pro legraci. Tím slušným chováním myslím nenechávat jiné za tebe platit, platit za jízdy lidem hned, nepředbíhat ve frontách apod. Ty dobře víš, proč to zmiňuju. Hlavní důvod proč vlastně reaguju na tvůj článek je ten, že nenávidět celý svět a psát články o tom, jak je všechno špatně a od narození tě nikdo nemá rád ti NIKDY štěstí nepřinese. Někomu byla nadělena krása, jinému chytrost, jinému vtip a tak dále. Ale každý svého štěstí strůjce a věř, že kdyby ses trochu snažil, uvidíš, že se k tobě lidé začnou chovat jinak. Osobně si myslím, že KAŽDÝ má své kvality, nepochybně i ty, jen je musí objevit a naučit se s nimi zacházet. A jsem si jistá, že určitě jsou lidé, kteří tě rádi mají. Ke mně ses třeba nikdy vyloženě špatně nechoval,spíš naopak, proto věř, že vše co píšu, myslím v dobrém. Nepochybně tenhle komentář smažeš, ale zkus se nad sebou aspoň trochu zamyslet předtím, než to uděláš.

    Tvá známá.

    OdpovědětVymazat