27.12.16

Mám tě rád vs Miluji tě

Tento článek píšu na základě mých vztahů (často neslavných) a také při pohledu na mé okolí, které je leckdy dost zajímavé.

Položím si otázku sám sobě: jak může někdo někoho milovat, když s ním chodí týden? Často vídáme na Facebooku, jak 15leté holky a kluci píšou, jak někoho příšerně "Lovískují" po týdnu vztahu. Většinou to stejně dotáhnou na 2 týdny vztahu, pak s tím šlehnou a po týdnu se chodí s někým jiným. Navíc rozchod probíhá většinou formou smsky ve stylu "Rozcházím se s tebou". Za sebe doufám, že se mi nikdy nic takového nestane.

Tento příklad s týdnem byl jenom úvod do této problematiky. Další řádky budou čistě z mého pohledu a nechci říkat, že je to takhle a není to jinak, klidně následující text s Vámi proberu a prodiskutuju. Tak tedy -jakýkoliv partnerský vztah, který začne, je o poznáváním jeden druhého, kdy se oba sice znají, ale neví pořádně, co mají od toho druhého čekat. Možná jsou do sebe zamilovaní, avšak nějaké "Miluji tě" působí stejně, jako kdybych šel do bordelu, kde bych si užíval nějakou postelovou aférku s podnikatelkou ve službách. Musí se stát něco naprosto zásadního, aby se vztah prohloubil a z pokryteckého "Miluji tě" jsme se mohli dostat k opravdovému Miluji tě. Nemusí jít vůbec o první společnou soulož, taky můžou dva souložit jak králíci týden v kuse dvakrát denně.

Chodil jsem takhle se slečnou dva měsíce. Předtím jsem s ní byl v Českém Krumlově, kde jsme strávili romantický víkend a to byl pro mě takový impuls, který měl být symbolem nové fáze vztahu.  Jelikož v té době to byl můj nejdelší vztah a zároveň , tak jsem si vymyslel na den našeho výročí něco speciálního. Objevil jsem náramek, který jsem dostal ve svých 15letech, ale odmítl jsem ho nosit, protože nejsem na zlato a všemožné šperky. Byl pěkný a nechtěl jsem, aby se válel pořád v mé skříni, tak jsem se rozhodl,  že jí ho dám. Navíc byl v krabičce, která vypadala jak pro zásnubní prsten, tak jsem byl zvědavý na její výraz. Když nastal den D a já byl zrovna s ní sám, tak jsem před ní poklekl a řekl jsem něco takového : „Dnes jsme spolu dva měsíce, prožili jsme spolu víkend v Českém Krumlově a i jiné příhody, tak bych se tě chtěl zeptat …(teď přišla mezera a koukl jsem se do jejích až vystrašených očí).., zda bych i nadále mohl s tebou chodit? Miluji tě“. Řekla ano a vrhla se mi do náruče (vtipné bylo to, že tenhle můj proslov byl začátek konce, ale o tom někdy jindy). A tím začala další fáze našeho vztahu.
A taky je důležité, kdo za „Miluji tě“ stojí. Mám známou, která  několik měsíců podváděla svého přítele, až nakonec odešla od něho a přestěhovala se ke svému milenci. A hlavně v začátcích vztahu se oba milovaní až k zbláznění. Ale může mi někdo vysvětlit, jak někomu, kdo svého bývalého partnera mnoho týdnů podváděl, se může věřit „Miluji tě“. Kromě toho si myslím, že ten nový vztah krachne na tom, že jedna nebo druhá strana bude podvádět, ale to je jenom má spekulace.

Abych to shrnul, Mám tě rád vs Miluji tě je dnes užíváno naprosto jinak, než by mělo být. Je užíváno u teenagerů, kteří se znají sotva týden a nebo u těch, kde je vztah založen jenom a pouze na sexu, což dle mého není vztah (ano, jsem moralista).
 Každopádně bych řekl, že Mám tě rád se má používat hlavně mezi kamarády, v rodině a nebo prostě v začátcích vztahů, než se stane něco natolik zásadního, aby se mohlo říct, že jedna strana druhou miluje.
 Já jsem svým založením romantik, který chce poznat tu pravou lásku, a proto slovama jako Miluji tě šetřím (strýček Skrblík). Vztahům typu kamarádky s výhodama  nevěřím, to není vztah, který bych vyhledával, raději pořádný.
A jak vy vnímáte tento rozdíl? Nebo ho nevnímáte vůbec? 




17 komentářů:

  1. "Miluji Tě" jsem řekl přítelkyni po týdenním vztahu. Myslel jsem to vážně a myslím to vážně i teď. Nikdy jindy jsem tahle slova nechtěl říct s takovou silou jako tehdy. A je škoda, že tato slova pro někoho mají hodně slabý význam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych na tohle neměl odvahu, já bych si postupně počkal, zda je to ta pravá nebo není. Taky ses mohl zmýlit (a je pěkné, že jsi s ještě teď )

      Vymazat
    2. Mám podobnou zkušenost. U prvního přítele jsem čekala asi tři měsíce v naději, že to třeba vypadne z něj a ve finále jsem to od něj za dva roky slyšela jedinkrát. Což by samo o sobě bylo jedno, kdyby se tak choval :D
      Současného přítele jsem znala delší dobu a pak, když jsme se spolu začali bavit víc a odstartovali ten "oficiální" vztah, tak jsem taky tak během toho týdne měla jasno. A když to tak cítím, proč bych to neřekla...
      Není to o slovech, ale o lidech :)

      Vymazat
  2. Milujem ťa hovorím iba osobám, u ktorých to myslím vážne - mamka a priateľka. Prvý raz som to svojej milovanej povedala asi po dvoch mesiacoch a opakujem jej to denne... lebo t tak cítim. Hoci dnes po viac ako 4 rokoch vzťahu je láska silnejšia ako na začiatku.
    Mám ťa rada hovorím kamarátke, psíkovi a podobne :)

    www.flungoutofspace.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A určitě se mnou budeš souhlasit, že vztah, pokud má přežít a "Miluji tě" mám fungovat i nadále, tak se musí okořenit, nesmí být stereotypní, že ano? :)

      Vymazat
  3. od přítele jsem to slyšela relativně brzo a neuměla na to řádně reagovat - dost mě tím zaskočil, ale nějak můj šok ustál a za ten rok to ode mne slyšel několikrát. každopádně si říkáme obojí - jak miluji tě, tak mám tě ráda - nejsme totiž jen pár/milenci, ale jsme i nejlepší přítelé, parťáci...

    OdpovědětVymazat
  4. S mým přítelem jsme byli nejlepší přátele skoro dva roky.. Ale pak nastal onen převrat a začali jsme k sobě cítit něco více..Ze začátku jsme si říkali: Mám tě rád/a, ale pak se tato věta změnila na Miluji tě.
    Ale v opravdu hodně, hodně věcech musím s tebou souhlasit.. Nenávidím dvou měsíční vztahy a pak přijdou na facebook fotografie typu: 2 měsíce spolu lásko! Já to bez tebe nepřežiju, nevím co bych bez tebe dělal apod. Tohle mě opravdu vytáčí. A trochu se bojím, kam to spěje a věřte mi nebo ne... Bude hůř.
    Krásný článek

    OdpovědětVymazat
  5. No, nie že by som bola dobrá na diskusiu o vzťahoch, nie som na to tá pravá, ale s článkom jednoznačne súhlasím. Ja som vo svojom jedinom vzťahu nedokázala ani po mesiaci povedať ľúbim ťa, či milujem ťa. A aj tak to po tom mesiaci skončilo. :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Asi budu trochu za kacíře, ale jedna aktuální zkušenost mě přesvědčuje o tom, že "mám tě rád" a "miluju tě" jsou dva výrazy, kterými říkáš, že k někomu cítíš něco hezkého. A tudíž jsou v podstatě (ano, v určité a velmi hluboké podstatě) skoro totožné. Ale určitě to neplatí všude, jen si myslím, že my lidé máme milion výrazů, kterými ubližujeme. A tak málo těch, kterými potvrzujeme něco krásného. Proto by se ty dva výrazy neměly tolik analyzovat a prostě to takhle přijmout. To,že mě má někdo "moc rád" pro mě hodně znamená. Nemusí mi zrovna říkat, že mě miluje až za hrob. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kacířem nejsi, jak jsem napsal, na toto není jednotná odpověď, tisíc lidí=´tisíc názor

      Vymazat
  7. Prožívám zrovna svůj druhý vážný vztah v životě. V tom prvním jsem to vychrlila hned. Srovnávala jsem totiž s tím, co mě potkalo předtím. S odstupem času mi to připadá brzo, ale faktem je, že jsem cítila obrovskou oporu, cítila jsem se milovaná, chtěná... že to časem přešlo v něco, co už dávalo těm slovům opravdový význam, jsem tehdy neřešila. V zázemí, souznění, spojení.

    V druhém vztahu jsem to zdržovala jak to šlo. Jenomže On to řekl první, asi po dvou měsících. Pořád mi to připadalo dost brzo, ale to bylo spíš tím, že jsem prakticky přešla ze vztahu do vztahu. Myslím si, že v návalu vášně se to dost dobře rozeznat nedá. Vždyť i v těchto fázích by člověk za člověka skočil do ohně. Tyhle věci se vykrystalizují až časem. Až vášeň opadne a my zjistíme, že nám srdce bije fakt jenom pro toho jednoho.

    OdpovědětVymazat
  8. Ja jsem si to s drahou polovičkou rekla asi po dvou mesicich. Ještě stale sibto rikame, nicmene to neni fraze,kterou pouzivame kazdy den. Z mého pohledu to pak neni vyraz ve významu lasky, ale pouze stereotyp, ktery omrzi. Ja obcas reknu, zebje hrozný pako a vi,ze to myslim stejne 😁😁😁

    OdpovědětVymazat
  9. Nevím proč... ale tahle dvě slova hrozně nemám ráda.
    Možná je to spojené s tím, co se tomu přikládá... a v každém filmu... A myslím, že i Shakespeare řekl, že mít rád je víc než milovat.
    Říct to nedokážu, a když, je mi to vrcholně nepříjemné, i když jsem přesvědčená o tom, že to cítím.
    Je to stereotyp... Stejně jsou to jen slova. A z chování druhého vyčteme daleko víc než z pitomých slov...

    OdpovědětVymazat