14.11.16

Nechápu to 5: Buď kreativní


Když jsem si začátkem července založil blog, tak jsem měl po ruce nepřečtené knížky, a tak bylo jasné, o čem budu psát. Ale koncem srpna jsem si začínal uvědomovat, že je můj blog zaměřený pouze na jedno téma a přitom bych mohl psát například o tom, jak se mi schyluje ke státnicím, ke strastem při psaní seminární či bakalářské práci a nebo mé výlety po krásách naší České republiky. A nelituju toho, že jsem „dezertoval“ z knih na psaní o čemkoliv možném, poznal jsem díky tomu Timku, Neko, Žabáka,  Patrika a mnohé další..

Ale dost o mně. Nechci psát o mé změně. Chci se vrátit k jádru celého tohoto článku. Asi každému jde o to, aby měl daný článek nebo samotný blog co nejvíce čtenářů. Když pominu dávání nějakého článku i do skupin, které s tématem článku nemají vůbec nic společného (viděl jsem, jak jeden blogger dal článek do skupiny Brigády a ten článek o brigádách rozhodně nebyl), tak je podle mě důležité napsat text pokud možno bez chyby a zároveň by se měly témata článků měnit. Kreativita, různorodost, pestrost článků. To je hlavní věc, co mě samotného na nějakém blogu zajímá.

Nezajímá mě, že autorka módního blogu má zrovna nějaký nový outfit, boty (ale jako naprostý neznalec rtěnek se podívám těsně před narozeninami mé slečny,kterou mám koupit) a nebo kalhoty.

Nezajímá mě, že autor knižních blogů píše pořád dokola nějaké měsíční chvástaly knih, ze kterých stejně udělá/udělal následně recenzi.

Nezajímá mě, že autoři cestovatelských blogů se jeden den nacházejí v Barmě a druhý den zase v Austrálii a říkají, že je tam krásně a dávají každou druhou fotku z nějaké restaurace.

Nezajímá mě, že autor žije v nějaké daleké zemi (nejčastěji ve Spojených státech amerických) a popisuje, jak jeho dítě studuje ve škole jazyk dané země a říká, že se do České republiky/Slovenska už nevrátí.  

Nezajímá mě jednotvárnost blogu -> blog jednoho tématu.

Pro mě je důležité, když dotyčný píše o sobě a svých zážitcích ze svého života. To se týká hlavně o tom posledním druhu blogu. Zajímala by mě třeba kultura dané země, chování domorodých obyvatel. A také by mě zajímalo, kdy a jak se tam dostala.

Teď to bude znít trošku divně, ale u těch ostatních „druhů“ mě hlavně zajímá, kde na to vzali. Prostě jednoduše kde získávají peníze na danou činnost, kde pracují. Nepočítám recenzní výtisky nebo modely od návrhářů. Přece si nepíšeme blog jenom proto, abychom dělali, že nás nějaké oblečení či knížka zajímají jenom proto, že to dostáváme zadarmo. Já si pořád naivně myslím, že blog vedenou se snahou se podělit o naše zážitky.

Já nejraději čtu názorové články. A vůbec nejraději čtu takové, se kterými nesouhlasím, u kterých můžu s autorem diskutovat. Nebudu psát články jenom proto, abych měl velkou čtenost a abych se všem zalíbil. Zas takový řiťolezec nejsem (ono by stačilo dát obrázky s kotátkama, nějaký motivační popis k tomu a tisíc shlédnutí jen to fikne). A díky diskuzi si můžeme třeba zlepšit naše argumentační schopnosti.

Abyste si nemysleli, že mám nějakou averzi vůči těm čtyřem druhů blogu, které mě nezajímají. Před několika dny mě jedna módní bloggerka, kterou jsem měl zafixovanou jenom na módu, překvapila. Napsala jeden názorový text na jedno téma. Tím článkem jsem trošku roztál ohledně toho, že módní blogy neumějí psát o ničem jiném než o kožešině z norka. Díky Radko!!  

Na závěr bych chtěl jenom říct : KREATIVITĚ SE MEZE NEKLADOU, tak se nebojte a buďte kreativní.


16 komentářů:

  1. Vím co jsi tím myslel, téměř přesně. :D
    Ale... já ráda čtu outfitové články od módních blogerek. Jen jsem raději když to není jen článek plný fotek, ale je kreativní. Například napíše kde daný kousek měla a co v něm zažila. :)

    Takže ať se klidně drží jednotvárných témat a článků, ale chce to být v daném tématu a ve svých článcích trochu originality. Ať se odliší a nesplynou. Protože blog co splyne, rychle čtenářsky zahyne. Je to humus, ale je to tak. :)

    OdpovědětVymazat
  2. No, tak úplně nevím, co si o tomhle článku myslet. Působí to na mě, jak kdybys chtěl těmhle lidem vymluvit to, jak blog dělají a že jediný dobrý způsob blogování je ten tvůj. Myslím si, že tohle je jen o osobním vkusu a vlastně to ani není téma na názorový článek nebo co to je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blog jednoho tématu - píše se stále o jedné a té samé věci. A myslel jsem to spíše tak, že mě zajímá charakter člověka, co je zač, než omílání toho samého tématu

      Vymazat
  3. Hezké a z větší míry souhlasím:D

    OdpovědětVymazat
  4. Jednoduché a upřímné čtení. Nejsem a nechci být typická módní blogerka, ač je to něco, co mám opravdu ráda. Říkala jsem si, že to chce také změnu, blog je pro mě veřejný deník a tak i začínal. Opravdu jsem nikdy nečekala, že budu s někým spolupracovat a dostanu se dál, než bych očekávala. Můj blog a má rodina mě opravdu dělají šťastnou.

    Moc děkuji za posledních pár vět, které mě moc potěšili.

    OdpovědětVymazat
  5. S tímhle názorem naprosto souhlasím. Nemám jen jeden zájem, jen jedno hobby o kterém bych chtěla psát. Chci psát o knihách, ale nechci psát recenzi na každou knihu, kterou přelouskám. Chci dát tipy na zajímavé méně známé knihy, nebo se podělit o názor na knihu, od které jsem něco očekávala. Ráda fotím, ale nechci blog vytapetovat jen fotkama. Chci občas napsat něco o sobě, aniž by se to vymykalo nějaké škatulce, do které by blog měl spadat. Blogování je koníček jako každý jiný, a připadá mi zbytečné se nějak profilovat, a zavírat si cestu k jiným tématům a možnostem.
    A navíc jsem zjistila, že mám prý talent na fejetony. A jak víme, fejetony jsou většinou o úplných kravinách. Pokud se čtenáři nedokážou smířit s tím, že neví o čem budu psát příště, pak se holt nedá nic dělat, takový ten blog prostě je.
    Díky za tenhle článek, objevila jsem díky němu moc zajímavý různorodý blog :)

    U potrhlého králíka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já si říkal, že se mi zvýšil počet pravidelných čtenářů :D díky :)

      Vymazat
  6. Pekný článok. Tiež nad niečím podobným uvažujem a rozmýšľam nad svojim smerovaním blogu... je pravda, že v poslednom čase ma oslovilo viacero firiem na spoluprácu (kozmetika), ale nevidím v tom zmysel svojho blogu a sama takéto články nejak veľmi nečítam, preto som drvivú väčšinu odmietla a začínam sa venovať skôr názorovým, možno veľmi ľahko motivačným článkom a pod... :)
    Inak, tvoj blog som nepoznala a milo ma prekvapil.

    SlavikStories

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi mě těší, že jsem tě překvapil
      Jinak bych já sám byl zvědavý, jak bych zareagoval při možnosti nějaké spolupráci s čímkoliv

      Vymazat
  7. Ja som začala najskôr písať blog kvôli môjmu narocnemu synovi. Aby som sa vypisala vykecala posťažovala polutovala. No potom začali prichádzať aj iné témy, idioti na ulici, idiot ja, začali sme chodiť na výlety, začala som piecť a to je teda riadne terno keďže neviem variť a samozrejme som sa vrátila ku knihám a k spomienka. V práci. Tak témy prichádzali či už názor alebo konkrétna situácia či super kniha (samo ktorú som si ja vybrala nie ktorú som dostala)... a už mám blog s toľkými zameraniami že nestoham písať články. No stále mi príde že i s tými dumkami a nápadmi mám stále len mamickovsky deníček hoc tam o tom dieťati už je len sem tam.
    Mám mať desať blogov? Jeden na knihy dalsi na spomienky potom na názory či na dennodennych blaznov? Asi by som bola schizo a ani jeden z blogov by nebol tak dobrý. A moji čitatelia by lietali tu tam a o chvíľu by ich to prestalo baviť. Takto sem tam článok napr. O knihách neprecitaju hoci paradoxne tie sú u mňa citanejsie. Teda až na problémy s kozami. ..tie si mamičky zas radi prečítajú.
    Ale zas ak by som mala tému úplne od veci napr politiku tak je jasné že k mojim kozam ju nepichnem.
    Apropo tiež mám radšej aj u iných blogoch mnohotvarnost. Nemam rada beauty či módu aleak mmá kočka v ďalšom článku super dumu názor či vtipnú skúsenosť určite si to precotam. Tiež nečítam potom všetky články ale neznamená to že blogerku či blogera nemám rada.
    Knihy milujem ale keď je to len o tom vraciam sa raz za mesiac. Ak tam má pikosku o tom ako jej knihu zjedol pes tak má šancu že sa budem vraciat častejšie.
    Ja žijem v chaose v pestrom živote a na knihy nemám vyhradený vkus. Jeden deň fantasy potom history na to ezo za tym klasiku a zapijamsexom. TaTaké blogy aj mam rada...
    Moj názor hawk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvoje komentáře jsou jako články :)
      A souhlasím s tebou :)

      Vymazat
  8. Hm, ale blogy, které nedokážou najít vlastní téma, působí chaoticky, což odrazuje čtenáře - a to prohlašují i odborníci. A je pravda, že pokud jde o návštěvnost, tak ty chaotické, které nedokážou najít jedno téma, si nedokážou najít dost příznivců, jsou to spíše jednotlivci, které zaujala osoba autora třeba. (Kdo by záměrně chtěl odrazovat čtenáře?) Vůbec neuškodí, když někdo vede nějaký blog na pevně dané téma a jednou měsíčně třeba napíše nějaký jiný typ článku - tohle jsem dokonce viděla v tipech, jak mít dobrý blog... Ale konstantní chaos prostě lidi odrazuje.
    Dejme tomu, že třeba někdo píše blog o knížkách, ale jeho koníčkem je také móda. Tobě by se líbilo, kdyby se na tvém oblíbeném, vysoce intelektuálním knižním blogu najednou objevil článek o podzimních trendech v módě? :D To asi ne, jak jsem pochopila z článku :D Asi bys dal bez váhání unfollow.
    Osobně se mi zdá udržet si jedno téma jako velké umění a důkaz disciplíny. A i toho, že tomu autor věnuje čas. Nevím, PROČ by měly blogy o jednom tématu být "nekreativní?" Vysvětlit prosím! (Z článku jsem to nepochopila) :)
    Vidlička v polévce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze začátku musím říct, že ani nevím, jak se unfollow dělá :D
      Když vezmu v potaz tu kreativitu, tak když třeba u knih nebudeme vydávat Unboxingy jeden za druhý, ale něco netradičního nebo aspoň netradičně podané, aby to nebylo kopírování tisíce ostatních.
      Jedni odborníci říkají tohle, ale druhá část odborníků (mezi ně patřím já :D) zase říká, že blog, který má jediné téma, může číst více lidé různého zaměření. A dle mého je důležitější, když píšu o životních zážitcích třeba než když o knížce, na které někdo nemá čas například.

      Vymazat
    2. To ale pořád neodpovídá na mou otázku. Když mluvíš o blogu, který je jen o knížkách, tak s tím přeci nemá co dělat blog, který je na 1 téma a je špatně veden, protože je tam pořád jen jeden typ článku, např. ten unboxing. To je přeci něco jiného. Na takovém blogu není špatné, že je na jedno téma (knížky), ale že má jednotvárné posty.
      A tu druhou část tvé odpovědi už vůbec nechápu, jak se vztahuje k mé otázce? :D "blog, který má jediné téma, může číst více lidé různého zaměření" - jistě, ale jak to s tím souvisí? "A dle mého je důležitější, když píšu o životních zážitcích třeba než když o knížce, na které někdo nemá čas například." - a tohle s tím souvisí jako jak? :D Jako že názorové blogy a blogy o životě jsou důležitější než ty knižní? Tak pro někoho možná ano, pro jiného zas ne, to je věc názoru. Ale prostě to nesouvisí s tvrzením (a ani to není přesvědčivý argument), že blogy na úzce zaměřené téma jsou nudné/nekreativní.

      Vymazat