12.08.16

Joseph Finder - Power play


Jak by se mohlo zdát dle názvu knížky, že je o nějakém sportovním závodu/zápasu či o něčem podobném, tak ve skutečnosti je to o únosu a stomilionovém výkupném. Už tehdy, když jsem narazil na tento skvost, jsem si říkal :“ Bude to bezva“ a ono to vážně skvělé bylo.

Ale hezky od začátku. O čem je anotace?

Když se nejvyšší vedení velké letecké společnosti odebere na luxusní loveckou chat, aby zde fyzickou i psychickou aktivitou posílilo týmovou spolupráci, nikdo netuší, jaká „bojová hra“ je vlastně česká. Místo zábavy a odpočinku najednou čelí brutální bandě ozbrojených násilníků, která vtrhne do jejich odlehlé rezidence uprostřed divočiny a začne je bez zábran terorizovat. Telefony nefungují, jediná cesta k civilizaci vede přes moře.

A celá anotace příběhu odpovídá. Jack Landry pracuje ve firmě, kde proběhla personální změna na postu ředitelky. Proslýchá se, že dává sledovat firemní meily kvůli tomu, aby zjistila, kdo je zodpovědný za možnou korupci v podniku.

K překvapení Jacka ho nová ředitelka pozvala na odlehlý ostrov na teambuildingovou akci, kde se bude tmelit kolektiv v podobě vrcholného managementu. Po příletu na ostrov obsadí hotel ozbrojenci, kteří chtějí nejdříve sto a potom pět set milionů dolarů za to, že všichni odejdou živí, ale jejich skrytý plán je všechny povraždit. Ačkoliv by Jackovi mohly ty peníze být ukradené, protože je v této práci necelý rok, tak i přesto má svůj zájem na tom, aby  odešli všichni naživu. A ten důvod je jeho bývalá přítelkyně, která teď dělá asistentku ředitelce. Díky tomu se v něm probudí jeho horší já a jako jediný bude mít odvahu se postavit únoscům.

Knížka je rozdělená na tři části. V první části můžeme vidět skvěle vypracovanou záminku k pozvání Jacka na akci, v druhé části můžeme vidět chování managerů na teambuildingu a nakonec únosce a prakticky Jacka na jejich odstranění.  Zároveň je do příběhu vklíněn osobní život Jacka.

Autor píše takovým čtivým způsobem, až jsem si chvíli připadal, že jedním z rukojmích jsem i já. Navíc kdykoliv, když by mohl scénu z únosu utknout, tak naváže překvapivým zvratem, o který nikdo nemá ani tušení.  Jedinou kaňkou na celém příběhu bylo nadměrné využívání obchodních termínů. Člověk, který se v obchodní, daňové a účetní problematice nevyzná, bude mít trošku problém, o čem se ti lidé vůbec baví. Možná by to chtělo vzadu nějaké vysvětlivky, co je co.

A kdo je to vůbec Joseph Finder?

Je považován za dalšího tvůrce „profesiního románu“ , který ovládá Arthur Hailey. Ačkoliv píše dost zasvěceně o businessu, tak žádný obchod nemá vystudován, jeho rodiče byly diplomati a díky jejich vlivu se dal na studium mezinárodních otázek. Vystudoval Harvard a v současné době na něm přednáší. Má manželku a jednu dceru.

 

„Znát své vlastní temné stránky je nejlepší způsob, jak se vypořádat s temnými stránkami ostatních“

 

0 komentářů:

Okomentovat