30.08.16

Rozhovor s mluvčí LITRu Olomouc, Nelou Klajbanovou

Když se řekne Veletrh knih, tak si snad každý vzpomene na květen a na Svět knihy, který se odehrává v pražském Veletržním paláci a při pohledu na tu spoustu knih zachrochtá blahem. Pokud mu to ve třech dnech nestačí, tak si už menší část z nás vzpomene na Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě. Ale co dál? Další alternativou by se mohl stát LITR (knižní veletrh autorských a uměleckých publikací)  v Olomouci. O čem je tento festival a v čem je „jiný“ jak ostatní podobné veletrhy jsem se zeptal Nely Klajbanové, která je mluvčí.  
1) Pořádáte již druhý ročník knižního veletrhu autorských a  uměleckých publikací, ale co stálo vůbec za vznikem tohoto veletrhu?
Prvotní nápad vznikl na semináři Management kultury na Katedře filmových a divadelním studií v Olomouci. Jako studenti jsme dostali za úkol vymyslet projekt, který nás zajímá a šel by potenciálně  zrealizovat. V semináři jsme pak zkoumali možnosti financování a učili se, jak psát grant. Zkusila jsem si loňský rok podat žádost na grantovou podporu a dostala ji. Zároveň projekt finančně i organizačně podpořil PAF – Přehlídka filmové animace a současného umění, který je od začátku spolupořadatelem LITRu. Tak vznikl podnět k realizaci. Velmi důležité bylo také nadšení a úsilí lidí, kteří pracují na LITRu ve svém volném čase.
2) V čem je tento veletrh odlišný od akcí jako jsou například Svět knihy v Praze a nebo Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě?
Veletrh je odlišný především svým zaměřením, ale také svou lokací a pojetím. Obdobná událost v Olomouci chyběla, snažíme se dát proto prostor také lokálním tvůrcům a nakladatelům. LITR se zaměřuje na autorské a umělecké publikace vydávané malými nezávislými nakladateli nebo vlastním nákladem. Soustředí zejména na tuzemskou tvorbu, chce představit publikace často vydávané v nízkém nákladu s omezenou distribucí. Zájmem LITR jsou autorské publikace, magazíny, ilustrované knihy, komiksy, originální kancelářské a výtvarné potřeby či jiné experimentální formy.

3) Na co se můžou návštěvníci v září těšit? Bude celá akce tématicky zaměřená?
Těšit se mohou na téměř tři desítky nakladatelů, výtvarníků a umělců, jejichž tvorbu si budou moci návštěvníci prohlédnout či zakoupit. Důležitý je také osobní kontakt, všichni nakladatelé budou na LITRu přítomni a sami budou své publikace prezentovat či prodávat. Na LITRu bude také bohatý doprovodný program, který bude obsahovat workshopy pro děti i dospělé, tvůrčí dílny, prezentace, přednášky, koncerty a výstavy. V rámci LITRu proběhne také olomoucká Pecha Kucha, která se zaměří na jednotlivá výtvarná řemesla, která souvisí s výrobou knihy – ilustrace, design, typografie atd.
4) Jako blogger by mě zajímalo: Bude nějaká část celého veletrhu věnována také knižním bloggerům?
Zabýváme se především knihou jako fyzickým artefaktem, soustředíme se na výtvarné techniky a řemesla spojená s procesem výroby knihy. Odvětví literatury a knih je obrovská spousta, bohužel se těm virtuálním a elektronickým zatím příliš nevěnujeme. Do budoucna bychom však pole svého záběru rádi rozšířili i o tato odvětví, možná dojde i na fenomém bloggerství.
5) Kde se veletrh koná? A jak se tam dostanu, když bych přijel na vlakové nádraží v Olomouci?
Veletrh se koná v historické barokní budově na adrese Wurmova 7 v kulturním a komunitním prostoru W7. Místo konání je cca 50 metrů od tramvajové zastávky U Dómu, kde z vlakového nádraží jezdí tramvaje 2, 3, 4 a 6.
6) Jaké je vstupné?
Vstupné na LITRu je zdarma, včetně veškerého doprovodného programu.

4 komentáře:

  1. Díky za skvělý rozhovor a hlavně za představení této události. Vůbec jsem o tom netušila :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem o této události nevěděl do doby, než mi to kamarádka poslala.
      Na základě tohoto rozhovoru pojedeš tam? :)

      Vymazat
  2. brý den, Nela Klajbanová je ŘEDITELKA Litru, ne mluvčí, hehe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem se podíval sem http://litrolomouc.cz/kontakt, tak jsem ji uviděl jako kontaktní osobu, tak jsem to vzal tak, že je to mluvčí. Nicméně děkuji za upozornění a příště nebudu psát mluvčí :)

      Vymazat