19.08.16

Jaké jsou funkce blogu a kdo je to blogger?


Každý má blog, proč bych ho neměl mít já? Takovouto otázku jsem si položil před 4 lety, kdy jsem začal sledovat knižní blogerskou scénu a netrvalo dlouho a založil jsem si blog, na který jsem psal knižní „recenze“, i když to vypadalo, že si píšu čtenářský deník. Po měsíci a půl jsem skončil. Možná proto, že jsem si říkal, že jenom číst a psát recenze je jenom ztráta času a hlavně mě opustilo počáteční nadšení z toho, že mám blog. Až teď si uvědomuji, kde se stala chyba.
Teď (4.7.) jsem si vytvořil znovu blog a tentokráte neudělám tu samou chybu, kterou jsem udělal posledně. Chybou bylo to, že jsem si myslel, že můj blog se má soustředit JENOM na jedno téma, nemám se odchylovat od jednoho tématu a musím mít jenom jeden zájem, o kterém budu psát. A oproti prvnímu pokusu, tak se mi v současné době vyrojilo tolik úžasných nápadů, že se už těším na to, až je uskutečním.
Tolik úvod a teď k podstatě věci, proč píšu tento článek.  Poslední dobou se zamýšlím opět nad smyslem blogu. Ale tentokráte né mého, ale obecně. K čemu slouží blog?
Dle wikipedie slovo blog vzniklo stažením anglického „web log“, což v češtině zhruba znamená „
webový zápisník“, a zkrácením slova „weblog“, předchůdcem blogu byl deník.
Má být na blogu to, co chtějí lidé a vydělávat tím peníze (marketing), má být nějak prospěšný pro společnost (společenský význam) a nebo si psát „sám pro sebe“ , neohlížet se na ostatní a věnovat se svému zájmu (volnočasová aktivita)?
Když bych já jako blogger psal to, co chtějí ostatní, tak bych byl za chvíli za hvězdu, válel se v posteli plné peněz a jezdil každý týden na dovolenou. Ale k čemu by to bylo? Neměl bych skutečné kamarády, jenom obdivovatele, kteří by mi v případě problémů nepomohly.
Kdybych byl prospěšný pro společnost, tak bych mohl vymyslet lék, který by odstranil všechny nemoci na světě, pár let bych byl slavný, také měl hodně peněz, ale za pár let by po mě neštěkl ani ten pes, kterému jsem dal kost.
Dle mého úsudku nejlepší možnost je ta třetí (může být více variant blogů, ale mě v tuto chvíli žádný nenapadá). Budu si psát o tom, co mě baví, objeví  mě ti, které to taky baví a začneme se spolu bavit a kdo ví, třeba z internetového psaní stane chození ven a následně vztah (pokud je to holka).  Člověk nikdy neví.
A ještě k samotné postavě bloggera. Sám blogger by mě pamatovat na to, že když o něčem píše, tak by mě mít podloženo, že to, co píše, je pravda. Může se stát, že článek autora může vzbudit vášně, nepokoje a možná i něco horšího, takže on sám se má řídit příslovím „dvakrát měř, jednou řež“ – rozmyslet si, co a jak píše.
Doufám, že jsem Vás neunudil mými vývody. Takhle problematiku blogů vidím já, ještě bych možná přidal účelové založení , ale to zase někdy jindy.
 
 
Jak vy vnímáte blog? K čemu podle Vás má sloužit blog? 

1 komentář:

  1. Hezký článek:)A souhlasím. Určitě je lepší psát podle sebe, ne ohlížet se, co by jako bylo nejvíc žádané. No a ideální je, když to splývá v jedno:)

    OdpovědětVymazat