02.10.16

Nechápu to 4 a Posedlost být In


Harry Potter a Prokleté dítě, Jiskra v popelu, Ódinovo dítě, Naslouchač, Stínová královna nebo Všude kolem černý les, Nedej se a Jak udělat revoluci. Zejména to druhé nebudu číst už jenom z toho důvodu, že vím, kdo je autorem. Autorka byla členkou skupiny Pussy Riot a znesvětila ruský pravoslavný kostel. Normálně mi žádný autor nevadí, ale tohle číst nemíním v žádném případě.   To je jenom krátký výpis těch knih, které zrovna vyšly a které jsem viděl zrecenzované minimálně pěti knižními bloggery. A já se ptám proč?

Je mi jasné, že pro mnoho čtenářů je „starší“ literatura připomínkou povinné četby ze školy, která se Vám bytostně hnusí, ale když jsem si připomněl nedávno od Otčenáška Romeo, Julie a tma, tak ta čeština z roku 1956 byla přímo vynikající, žádné překlepy. Ale lidi, proberte se, copak je špatného na knihách, které byly vydány před rokem 2010? Já je mám rád, protože jsem zjistil, že nikdo žádné takové nerecenzuje a když už, tak je to výjimka.

Jsem trošku češtinářský hnidopich, a tak kromě samotné četby hledám i chyby. A těch v novějších knihách najdu požehnaně. A kdyby to byly pravopisné chyby a překlepy, dalo by se to přežít, ale když celá věta nedává vůbec smysl, tak jak mám z té knížky mít radost?  Když člověk čte knihy, které byly vydány před 10, 20 nebo 30 lety, tak podobné chyby ani nezaznamená (stalo se mi to vlastně jenom jednou u Ivanhoe z 80. let, kdy to vypadalo, že první část knihy překládal jiný jak tu druhou část. Druhá část byla překládána doslovně a často tam byla zmínka o „dělnících lidu“).

Koukám se na několik blogů, kde jejich autoři jsou vyloženě posedlí novinkami. Zajímalo by mě, co by se stalo, kdyby si mysleli, že si koupili novinku a ono to byla knížka rok stará. Nastal by pro ně konec světa? Přestali by číst?  Já sám čtu knížky převážně ze „second handu“ - > z knihovny, antikvariátu nebo výměnou s kamarády. Díky tomu, že tyto knížky jsou ohmatané, tak vím, že nějakou kvalitu už mají. U nových, když mi je někdo doporučí, tak mě můžou takovým způsobem zklamat, že je dám na půdu do toho nejzapadlejšího kouta a zapomenu na ně.

Přijde mi, že všichni jsme ovce a vede nás nějaký pastýřský pes, který nám říká, že ta ta kniha je špatná a ta ta je dobrá. Já to dělám tak, že přijdu do knihkupectví nebo knihy, tak se procházím mezi regály a čekám, kdy mě nějaká knížka padne do oka (a musí mít pěknou obálku). Já věřím na osud, a proto si mě musí knížka najít a né, že ji mám hledat já cíleně. Navíc od června jsem již přečetl 20 knih a když jsem projížděl internet, tak jenom dvě knížky byly někým zrecenzované (a „překvapiv“ě ty z roku 2014 a 2014).

Odpověď na otázku „Proč čtete hlavně novinky a klasickou/starší literaturu ne“? je tak složitá, že bych se možná dočkal Godota. A že ty starší knihy nemají takovou reklamu jak ty nové? To je sice možné, ale my (blogeři) čteme snad knížky kvůli tomu, že jsou dobře propagované a budeme mít hodně shlédnutí na blogu? A nebo čteme takové knížky, které nás baví a které jsme si sami vybrali?  Já volím možnost číslo 2.

17 komentářů:

  1. Nie je to v poslednej dobe, je to tak vždy. A som si istá, že i v dobách dávno minulých, sa to dialo dosť podobne, aj keď ešte nebol internet a knižné blogy. Nie iba s knihami, viem si predstaviť to davové šialenstvo, keď The Beatles vydali nový album. Len proste nebol Instagram, aby to tam každý zavesil.

    Novinky sa proste predávajú. Keď kniha vyjde, najviac sa predáva prvé dni. Nie po niekoľkých týždňoch až mesiacoch, ale prvé dni. Je teda celkom logické, že nakladatelia aj kníhkupci chcú, aby sa o nich čo najviac písalo a hovorilo, je to na toľkých blogoch, niektorí blogeri ich majú s predstihom. A síce sa to zdá veľa, ale na celkový počet blogov to stále nie je až tak veľa, ani zďaleka o všetkých novinkách nepíšu všetci (aj keď uznávam, že ten pocit môže vzniknúť, ak vidíš za hodinu niekoľko odkazov na recenziu tej istej knihy).

    Prečo väčšina píše väčšina ľudí práve o novinkách? To je myslím tiež celkom logické. Lebo na to čitatelia klikajú. Každý knižný bloger síce povie, že blog píše pre radosť, ale návštevnosť pohladká ego a predsa len máš lepší pocit so zvýšenej návštevnosti (prípadne i komentárov), než keď si článok neprečíta absolútne nikto. Harry Potter pritiahne viac ako Rómeo a Júlia. Aspoň v skupinách s prevažne mladými čitateľmi.
    Čitateľov starších kníh je síce dosť, ale novinky tiahnú viac. Preto aj o starších knihách je blogov pomenej, kdežto novinku bloger zaradí, kým je ešte aktuálna. O pár dní to bude zase iná.

    Inak, už len podľa unboxingov a chvástačiek z Levných kníh môžeš vidieť, že veľa blogerov číta aj pár rokov staré, pretože zrovna v Levných knihách novinky nenájdeš a to čo je bestseller dnes, sa tam dostane tak za dva-tri roky (samozrejme nie každý).

    Neviem, ale príde mi, že sa zamýšľaš nad vecami, ktoré sú pomerne jasné. Chápem, že môže byť otravné vidieť desať recenzií na tú istú knihu, ale pokiaľ sleduješ blogy alebo si v skupinách, kde proste dominujú novinky a mainstreomové knihy, tak sa niet čomu čudovať. Ak chceš čítať o starších knihách, asi budeš musieť do RSS nahádzať trochu iné zdroje a prejsť do iných skupín. Je to predsa o výbere.
    Možno by si sa divil, ale veľa ľudí (dokonca i mladých) číta aj staršiu literatúru. Lenže nie každý píše o každej prečítanej knihe. A povedzme si úprimne, písať recenziu na klasické diela je trošku iný level, takže bežný knižný bloger to proste nespraví. Druhá vec je, že mladí sa ku klasike, prípadne "lepšej" literatúre prečítajú až neskôr, keď sú starší, a to už má väčšina z nich iné životné priority než písať knižný blog.

    Hlavne si to zas neber ako útok proti sebe, ako minule, keď som ti v Jaké by mohly být knižní projekty napísala môj názor na tvoje otázky v článku. ;-) Len to vidím odlišne ako ty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Začnu od konce. Tvoje konstruktivní kritika se mi líbí, jestli jsem naposledy byl moc útočný, tak se ti omlouvám zpětně ještě jednou :)
      Možná se to zdá zjevné, ale jak se říká "Co na srdci, to na jazyku" (nebo to je obráceně :D), a tak jsem se chtěl k tomu vyjádřit
      Unboxingů a chvástaček je tolik, že bych nemohl číst nikde nic jiného. Raději si přečtu recenzi knížky, kterou jsem četl já než toto.
      A naprosto s tebou souhlasím s tou sledovaností. Ale já sám píšu pro radost a to, co mě baví. I když možná tímto článkem ta sledovanost bude větší :D

      Vymazat
  2. Četla jsem vas článek cely. Ano občas dam na recenzi ale většinou vybírán očima knihy. ČTÚ i knihy podle vas vydané před rokem 2010. Ale většinou schanim knihy pro děti jelikož se leknu hlavně nad nesmyslnou ilustraci.

    OdpovědětVymazat
  3. Když jsem před dvěma lety chodila na seminář z nakladatelské teorie, říkal nám vyučující (mimochodem majitel nakladatelství), že pro nakladatele nemají smysl recenze na knihy starší tři čtvrtě roku. Recenze je totiž primárně forma reklamy na knihu, ať už je to dobrovolná recenze nebo ne. A čím déle je kniha vydaná, tím méně se prodává, třebaže vydrží klidně půl roku nebo rok na seznamu absolutních bestsellerů.

    Nehledě na fakt, že recenze na starší knížky (čímž myslím starší jakože fakt starší, o kterých se učí ve školách a tak) jsou dost ošemetná záležitost, protože ty knížky mají nespočet různých výkladů od odborníků. Osobně bych si radši než recenzi Babičky přečetla článek "TOP 10 knížek z 19. století" nebo tak něco... Už jen proto, že prostě víc důvěřuju odborníkům než knižním bloggerům. A navíc si spousta z nás na recenzi něčeho kanonického ani netroufne.

    Navíc se podle obsahu recenzí nedá moc soudit, co kdo čte. Taky mám na blogu recenze spíš na novější knihy, přesto čtu i staré. A užívám si je. Jen je ale prostě nechci prznit recenzí...
    Nehledě na fakt že předpoklad, že staré knihy jsou dobré a nové knihy ne, to je... Pseudoargumentace. Třeba Neměnnost leopardích skvrn (2014)? Skvělá práce s postupem nespolehlivého vypravěče. Dějiny světla (2013)? Famózně napsané, takže i když tě Drtikol nezajímá, budeš hltat stránku za stránkou. Ono vůbec máme v české literatuře osobnosti, které píšou dobře a píšou teď, v těchhle letech. S Janou Šrámkovou nešlápneš vedle, skvělá (byť trochu "brakovější") je Petra Soukupová, hodně oblíbený je třeba Mlýn na mumie Petra Stančíka. Například.

    Jinak vlastně všechno vyjádřila Orvokki nade mnou.

    Jo a když si tak potrpíš na češtinu, v dativu se píše mně a nikoliv mě, jo a stylistika taky nic moc...

    OdpovědětVymazat
  4. Já osobně čtu směsku starších i novějších knížek a nemyslím si, že je na tom něco špatného. K vyloženým novinkám se většinou stejně dostanu jen párkrát do roka, protože na ně nemám čas, a číst starší knihy mi nevadí. Naopak je i celkem účelově vyhledávám, protože mám klasiku ráda. Problém je, že člověk stejně nikdy nemá dost času na to, aby přečetl všechno, co by chtěl, takže si o to víc vybírá. A novinky mají prostě tendenci mnohem víc zaujmout, protože mají masivnější propagaci. To je fakt a s tím nikdo nic neudělá. Starších knih si většina lidí všimne až ve chvíli, kdy je někdo zfilmuje.

    OdpovědětVymazat
  5. Prečítala som si reakciu od Orvokki a Bětky a dámy vyjadrili presne to, čo com chcela povedať aj ja. Ešte snáď ale doplním jednu vec. Zaujali ma tvoje vety: " Já sám čtu knížky převážně ze „second handu“ - > z knihovny, antikvariátu nebo výměnou s kamarády. Díky tomu, že tyto knížky jsou ohmatané, tak vím, že nějakou kvalitu už mají. " Tým pádom si napríklad označil všetkých súčasných víťazov Pulitzer, Man Booker či Folio za braky, pretože ich knihy boli vydané len pred pár mesiacmi? Dovolím si upozorniť, že jedným z posolstiev literatúry je poukazovať na aktuálne problémy a diane vo svete. Predpokladám, že by som ťažko hľadala klasický román hovoriaci o šikane na školách či o mentálnych problémoch dospievajúcich ľudí, s ktorým by sa dnešná mládež mohla stotožniť. Knihu o Putinovi či o modernom náboženskom fundamentalizme by som tam asi tiež nenašla. Aby som ale nehovorila do vetra, dám ti jeden príklad. Na recenziu sa mi dostala kniha "Modrá mezi nebem a vodou" a na základe tejto knihy, úplne horúcej novinky, som si prečítala dosť odborného materiálu o problémoch v Gaze. Bol to problém, o ktorý som sa nikdy osobne nejak hlbšie nezaujímala. A bum, horúci recenzák zdarma ma prinútil rozšíriť si znalosti.

    Osobne by som ti (úprimne a nie sarkasticky) odporučila literatúru vnímať viac z pohľadu "prínosná / oddychová" než zaujato rozdeľovať knihy na - "klasika/brak". Rovnako asi aj tvoje povedomie o iných blogeroch by si zaslúžilo trošku viac roztiahnuť krídla (keď už teda píšeš články o nich), pretože pokiaľ ty nepoznáš blogerov, ktorí čítajú klasickú literatúru, neznamená to, že títo blogeri neexistujú.

    Suma sumárum mi ale príde, že už v druhom tvojom článku nachádzam veľkú zaujatosť voči mladým blogerom recenzujúcim horúce novinky. To už zaváňa komplexom alebo závisťou, takže na to asi trošku pozor. Mňa veľmi teší, že mladí čítajú. Kľudne nech si čítajú YA fantasy , ktorá vyšla z tlačiarne pred piatimi minútami a nech si kľudne zakladajú blogy len kvôli tomu, aby dostali knihu zadarmo. Naučia sa tým napríklad lepšie využívať sociálne médiá, nazbierajú zručnosti so zostavovaním blogu, naučia sa komunikovať so "zamestnávateľom", budú prinútení k zodpovednosti dodržať termín recenzie, rozšíria si slovnú zásobu a zlepšia štylistiku. Niektorí u blogovania zostanú a niektorí rýchlo zistia, že recenzák je veľa práce za málo muziky a z blogosféry sa vytratia, ale všetci budú mať aspoň o jednu skúsenosť viac. Osobne im všetkým držím palce :)

    Na záver snáť už len poviem - siahaj po knihách, ktoré bavia teba a nepozeraj na to, čo čítajú iní, inak sa staneš tou ovcou v stáde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Původně jsem chtěl napsat něco o tom přínosu, ale celý článek by byl tak dlouhý, že by ho nikdo nedočetl a každý by v tom začal hledat jiné sdělení, než jsem měl já na mysli.
      K tvému poslednímu odstavci - nějak tak jsem napsal ten svůj poslední odstavec.
      A tvůj začátek musím jednoznačně odmítnout, takhle jsem to vůbec nemyslel. Třeba zrovna díky té výměně s kamarády jsem se nedávno dostal ke knížce od vítěze Pulitzerovy ceny.

      Vymazat
  6. Souhlasím s Bětkou a Orvokki. Ještě bych ale dodala jednu věc - nemůžeš se divit, že většina blogerek čte nově vycházející YA, což je poměrně mladý fenomén zaměřený na puberťačky. Protože většina blogerek je přesně cílová skupina, takže je logické, že se jim bude líbit. V tomhle ohledu mi přijde poslední odstavec, neber si to osobně, úplně mimo. To, že čtu nové knihy, automaticky znamená, že to dělám proto, abych nahnala čtenáře, a ve skutečnosti se mi nelíbí?
    Taky bych ráda dodala, že úplně nechápu tvé tvrzení (alespoň z článku to tak vyplývá), že staré knihy = dobré knihy, novinky = mainstream a braky. V současnosti vychází spoustu kvalitní literatury, jen není tak masivně propagovaná. Ale to je stejné jako kdykoliv v historii. Třeba ve stejné době jako Čapek publikoval i ruralista Jan Čarek, což je pro mě literární odpad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemyslel jsem to tak, že staré knihy jsou dobré knihy. Stačí si přečíst nějaké historické knížky od komunistických autorů a přijde ti, že žili v jiném světě :).
      A k té četbě nových knih - pokud nečteš POUZE novinky, tak na tebe cílen článek nebyl

      Vymazat
  7. Přijde mi, že názvy článků krásně vystihují, co by si měl uvědomit i jejich autor - tedy že to doopravdy nechápeš a ani evidentně chápat nechceš.
    Já ti nevím, Pavle, ale přijde mi, že si neuvědomuješ, že většina knižních bloggerů jsou dospívající dívky. Pokud dnešní čtenáře hodnotíš na základě toho, čím jsi spamován v knižních skupinách na facebooku, tak si uvědom, že to jsou právě ony bloggerky. Ostatní, starší, či ještě ke všemu mužští čtenáři, se do žádných takových skupin a blogosfér nehrnou - výjimky jsou vítány.
    Odsuzuješ jednu velkou skupinu na základě těch, co nejvíc křičí. Přičemž v tomto případě nekřičí nic špatného, stále je to četba, která se někomu líbí a dalšímu ne.
    Nediv se velkému nadšení pro knihy jako jsou Harry Potter, Ódinovo dítě, Naslouchač a jiné. Ty knihy si získaly svoje příznivce, protože jsou to pro velkou masu lidí úžasné knihy, a tak je úplně přirozené, že jsou vidět na každém rohu. S nějakým módním trendem to má pramálo společného - člověk si knihy vybírá, protože ho skutečně zajímají, ne že se mu jen líbí na základě názorů ostatních.
    V tomhle případě nehledej chybu ve čtenářích, protože to, co ti skutečně vadí, je propagace knih, která prvotně přichází od nakladatelství.
    Mimochodem, píše se "zhlédnutí" :)

    OdpovědětVymazat
  8. Čtu co se mi líbí a co mě zaujme příběhem, nevybírám podle toho, jestli je kniha stará nebo nová, ale podle toho, co je uvnitř.

    OdpovědětVymazat
  9. Tim zaverem jste si ale rovnou odpovedel. Cteme novinky, protoze nas to bavi. Jsou to autori, ktere uz zname z drivejska. Navic jsou to knihy se spolecnym tematem a zanrem. A pokud je nekdo vysazeny napriklad na fantasy, tak stezi bude cist ceskou literaturu padesat let starou...

    OdpovědětVymazat
  10. Člověk, co má aspoň trochu povědomí o tom, co je to vlastně recenze (aspoň v tom smyslu, jak je ten žánr nejobvykleji vnímán), velmi snadno pochopí, proč se jejich většina týká nových knížek. Protože recenze je žánr, co se PRIMÁRNĚ zaměřuje právě na díla aktuální, tzn. ta, co vyšla nedávno. Prostě to vychází z podstaty žánru. Na knižních blozích se to ještě stupňuje tím, že většina blogerů patří spíš do mladší věkové kategorie (takže jejich vkus je až na výjimky podobný a věkem ovlivněný), a navíc spolupracuje s naladatelstvími, a ta jim zcela logicky poskytují NOVÉ knížky, tedy ty, jimž aktuálně nejvíc chtějí dělat reklamu, aby byl na začátku prodej co největší. Já osobně taky novinky většinou nečtu, a když už mě nějaká zaujme, tak než se k ní dostanu, dávno to žádná novinka není - ale nikomu to neberu. Stejně jako nikomu neberu young adult, ale mě to prostě nebaví...
    Celý tenhle článek mě působí jako vnucování výhradně svého vkusu na knížky. Prostě jako kdybych si já sedla a začala se rozepisovat o tom, jak nechápu, proč lidi víc nečtou fantasy, když MĚ(!!!) ten žánr tak baví...

    OdpovědětVymazat
  11. Věřím tomu, že mnozí blogeři (snad kromě těch, co opravdu píšou na zakázku pro YA nakladatelství a kašlou na maturitní četbu), čtou i ta starší díla, ale nerecenzují je. Proč? To už krásně řekla Arvari o komentář dříve, aktuálnost je podstata recenze. Tedy ne že by většina blogerů věděla, jak má vůbec recenze vypadat, ale zrovna tuhle charakteristiku dodržují. Nehledě na to, že budeme těžko recenzovat francouzský román z 18. století, když jsme naprosto mimo dobový kontext a spousta souvislostí a narážek nám už dnes v takových dílech uniká. Když jsem na bohemistice psala první recenzi, nesměli jsme si vybrat knihu starší než 5 let.
    v recenzích bych takový problém neviděla, ty aktuální mají být, a to, že se hodně zaměřují na YA už vychází z věku a zaměření autorů, jak taky už někteří v komentářích zmiňovali. Spíš mi v tomto ohledu vadí, a tady bych s tebou souhlasila, to zdůrazňování nových knih obecně. Přidala jsem se na FB do několika čtenářských skupin, ale bohužel většinou je obývají mladé maminky, které si předávají tipy na současné plytké románky, popřípadě se občas objeví nějaký hodnotnější bestseller, ale ten už si musíte přečíst z principu, protože to čtou všichni. Mívám často chuť se z tohoto kruhu nějak vymanit, číst jinou než jen americkou literaturu, objevit si to svoje, ale člověk má pořád trochu pocit, že o něco přijde a bude "out", když nebude číst, co je "in", takže asi zvolím zlatou střední cestu.

    OdpovědětVymazat
  12. K tématu tvého článku se vyjadřovat nebudu, ale zaujalo mě, že se prohlašuješ za hnidopicha na češtinu. Primárně si nastuduj mě/mně a rozdíl mezi slovy díky a kvůli. Evidentně ti také působí potíže rody v základním rozdělení a větná skladba. Upřímně nechápu, jak se můžeš vymezovat vůči chybám v knihách a neudržet si jediný krátký a zcela banální článek bez množství překlepů, což je u tebe jak koukám běžnou praxí. Celkově by ti dle mého názoru prospělo zaměřit se s kritikou primárně na sebe a neohánět se stále po ostatních.

    OdpovědětVymazat
  13. Jaj, ale mi píšeš z duše. Keď tak klikám medzi blogmi a hľadám si niečo na čítanie, všade je to isté, stále to isté, a ešte raz to isté. Nebaví ma 25 recenzia na Harryho, ani na všetky tie ostatné fantasy, ktoré sú všade. Ja pracujem v kníhkupectve (momentálne MD) a aj som sa rozhodla recenzovať knihy, ale ako vidím, obvykle také, ktoré nie sú veľmi zastúpené v tomto blogosvete. Našťastie si knihy vyberám sama, recenzujem obvykle len to čo ma chytí za srdce i dušu. Sú to novinky, ale obvykle také, ktoré sú schované za upírčinami, sexom.
    Nechcem nikoho urážať, každý nech si číta čo chce, ale už sa nikto nemôže čudovať, že jednoducho odmietam prečítať ďalšiu rovnakú recenziu. Tiež si radšej hľadám niečo neokukané. Asi už som stará vykopávka, ako to sledujem podľa predchádzajúcich komentov. Nesúhlasím ani s tým, že je zbytočné recenzovať knihu staršiu ako pol roka. Pretože ja si myslím, že kvalitná kniha sa dá čítať aj po rokoch a zaslúži vyjsť na povrch. A je mi ľúto, že sa fakt dobré knihy predávajú málo, a ľudia o nich málo počujú. Preto som rada, že som sa dostala na jednej sociálnej sieti do knižnej skupiny, kde sa číta fakt všetko, všetko, recenzujú sa knihy nové, staré, prastaré, duchovné, YA, sex i ezo.... Vyjadrujú sa názory, za i proti, nikto nikoho neuráža, len sa povie áno/nie.
    Veď je super, že každý z nás je iný, a každý má rád niečo iné. No hovorme aj o niečom inom. Ak niekoho zaujíma sex fajn, nech ho číta, recenzuje, píše o tom, blahorečí fajn. Ale keď to robí len preto, aby bol in, nech sa za sebou zamyslí. Je recenzia a je recenzia. Suché opísanie anotácie z obálky a k tomu, bolo to super... ČO? NAČO?
    No jo, to je to moje komentovanie. Niekedy je dlhšie ako samotný článok. Všetko čo som chcela povedať je, že sa mi tvoj článok páčil, povedal si svoj názor. Treba si za ním stáť. Ja sa na blogoch tiež stretávam s tým, že toto alebo hento je fuj, a to čo robím ja je super. Ešte stále žijeme "zatiaľ" v demokracii. Tak si otvorene povedzme čo nás trápi, čo sa nám nepáči.
    Kým ma za môj názor niekto nepostaví k múru, je to fajn :-)
    Hawk.

    OdpovědětVymazat