11.10.16

Humbook jako paní Colombová


Již několik dní se po Facebooku šíří jak lavina, že se někdo zúčastní nějakého knižního veletrhu Humbook. Ale ti, co to vidí, se ptají : „To je zase nějaká fake událost?“ Pro někoho to působí jako paní Colombová – všichni o ní mluví, ale nikdo ji neviděl. A tak jsem napsal nakladatelství Fragment, které organizuje tuto akci, aby mi zodpovědělo několik otázek

1) Proč jste se rozhodli uspořádat společně s Cooboo Humbookfest? Nebyl jeden z důvodů absence knižního veletrhu pro mládež?

Ano, jedním z faktorů byla absence podobného festivalu pro mládež. Většinou je sekce pro young adults začleněná do akce pro dospělé, což nám přišlo škoda. Myslíme, že si žánr zaslouží větší pozornost a má dost „materiálu“ na to, aby mohl existovat samostatně.

 2)   Na co se můžou návštěvníci těšit?

Návštěvníci se mohou těšit na zahraniční autory (Ruta Sepetysová, Natalja Ščerba a Christopher Paolini), na české spisovatelky, překladatele, práci s redakcemi, workshopy a další věci. Kompletní program je k dispozici na www.humbookfest.cz

3)   Hlavním hostem veletrhu je Christopher Paolini, který napsal Odkaz dračích jezdců, jak dlouho trvá vyjednávání o příjezdu takto zajímavého spisovatele?

Dlouho. Autory je potřeba řešit alespoň s ročním předstihem, mají velmi plný diář. V tomto případě se to naštěstí podařilo. Ale komunikace přes oceán je mnohdy opravdu dlouhá.

4) Na stránkách humbookfest.cz jsem narazil na to, že na místě bude Reading chill out zóna. Mám to chápat tak, že tam bude nějaká odpočinková zóna, kde se čtenáři sejdou a nad šálkem čaje si budou povídat o svých nově koupených knihách?

Chápete to naprosto správně.

5) Všiml jsem si, že na veletrh jste pozvali několik „Youtuberů“. Je to Váš „marketingový tah“ jak přilákat na celou akci více lidí?

Na festival jsou jako special guests pozvaní tři – Johny Machette, Stylewithme a Molly v knize. Chtěli jsme, aby akce měla větší rozsah a nešlo jen o knížky a aby si každý přišel na své. Vzhledem k tomu, že světem mladých hýbe právě youtube a sociální sítě, chtěli jsme, aby měli možnost si o tom popovídat s někým, kdo je v jejich věku a kdo se v tom denně pohybuje.

6) Kromě základního vstupného 149,- je také VIP vstupné, proč jste se rozhodli takto dělit vstupné?

Na podobných akcích je to zcela normální a i z hlediska komfortu je lepší, když si sami návštěvníci určí, zdali jim stačí obyčejný vstup, nebo si jsou ochotní připlatit a dostat speciální balíček s věcmi navíc.

7) Co si myslíte o čtení náctiletých „dětí“? Myslíte, že čtou hodně nebo málo? 

Není to tak zlé, jak se všude traduje. Online svět bude knihám konkurovat vždy, ale kdo je tak veden odmalička, čas na knížky si vždycky najde.

8) Máte ambice udělat i další ročník veletrhu a nebo tohle je první a zároveň poslední ročník?

S Humbookem máme velké plány! Rádi bychom akci dělali každý rok a rozšířili ji mezi další nakladatelské značky, které na českém trhu působí v rámci sekce young adult.


4 komentáře:

  1. Young adult vystrkuje další drápek, ještě před pěti šesti lety tu nic takového pojmenovaného nebylo a teď už dokonce samostatný veletrh. Ale proč ne, jen ať jsou další generace vedené ke čtení a doufám, že se v young adult začne objevovat i víc hodnotnějších děl.
    Jen mě napadá, proč se datum kryje s konáním Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě? Je to schválně?
    x
    www.introvertnisvet.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Původně jsem chtěl jet do HB, ale Prahu mám podstatně blíž.
      Mě by zajímalo, co přišlo dřív a podle toho by se řídil ten druhý veletrh.

      Vymazat
    2. K tomu termínu asi takhle: Zaprvé to není veletrh, ale festival, v tom je podle mě docela zásadní rozdíl. Veletrh je hlavně prodejní akce, Humbook je festival a má být především o autorech a potkávání s nimi. Prodej knih je tam jen jako vedlejší doplňková služba. Takže v téhle souvislosti o Humbooku ve spojitosti s Havlíčkovým Brodem nikdo vůbec neuvažoval.

      A plánovalo se to tak především podle možností zahraničních autorů. Věděli jsme třeba, že Ruta Sepetysová bude v říjnu v Evropě a navíc se to muselo nějak sladit s frankfurtským veletrhem, který je zase příští týden, takže asi tak :)

      Vymazat