23.07.16

Jaké by mohly být knižní projekty


Ačkoliv jsem člověk, který nejdřív jedná a potom přemýšlí, tak jsem tentokráte udělal přesný opak a zastavil jsem se a trošku jsem si sám pro sebe zafilosofoval nad nesmrtelností brouka. A postupně jsem se od nesmrtelnosti brouka dostal až k tomu, co by bylo dobré udělat za projekty pro to, aby ti, co čtou, nebyli považování za podivíny (jsem občas označován za toho, co nevyleze ven, jenom čte a mnohé další horší věci), zároveň by byla zpopularizována literatura jako taková a v neposlední řadě by se vyřešil problém nás knihomolů, když řešíme v otázce nadbytku knih nerudovskou otázku KAM S NÍM.  A přišel jsem na těchto 5 nápadů. Jestli už existují v nějaké omezené míře, tak mi napište do komentářů, rád se na ně podívám.

Veřejná skříň

Nemyslete si, že by to byla nějaká skříň na ulici. Představoval bych si to, že by to bylo v nějakém bytě/obchodě/místnosti, kde by ti lidé, kteří měli přebytek knih a chtěli se jich zbavit, tak by je dali tam a mohli si odnést nějakou jinou, kterou tam dal nějaký jiný čtenář. A zároveň by vedle byla skříň, kde by byly nově vydané knížky, které by tam dávala nakladatelství  a za nějakou nižší cenu by si je lidé mohli koupit.

Čtenářský klub neorganizovaný nakladatelstvími

Moje představa je taková, že by se tyto čtenářské kluby domluvily, že v určitý den by se na nějakém místě sešli lidé a diskutovali nad nějakou knížkou, kterou by si předem domluvili. Už jsem viděl několik čtenářských klubů, které zorganizovali jednorázově samotná nakladatelství, aby sami čtenáři řekli, jaká ta knížka je.

Více literárních kaváren

Tahle věc podstatě souvisí s tím předchozím projektem. Literární kavárny by poskytovaly prostory pro (nejenom) knižní akce a kde by se pořádala autorská čtení a kde by čtenářské kluby mohli diskutovat nad svoji zrovna vybranou knížkou. A druhá věc by byla, že by ta literární kavárna musela mít tu správnou „atmosféru“ na to, aby se tam pořádaly nějaké takové čtenářské akce. Vím o jedné literární kavárně v Plzni a přijde mi, že kdykoliv tam vstoupím, tak si připadám jak v márnici. Už se jenom bojím, kdy najdu nějakou mrtvolu.

Setkej se se svým KNIŽNÍM blogerem

Nelekejte se, tohle by nebyla žádná seznamka (i když by se to dalo pojmout jako speed dating knižních blogerů :D ). Vím, že existuje  Youtubering, kde se představují samotní youtubeři, ale na můj vkus je to moc velkolepá akce. Stačilo by, kdyby se v nějaké knihovně/kavárně sešly knižní blogeři a booktubeři a představili se, co dělají, co zamýšlejí a kam chtějí směřovat. Takhle by se blogeři poznali i naživo a né přes písmenka či videa. Taková prezentace sebe sama. Případně formou pikniku někde venku, neříká se snad, že Láska prochází žaludkem? I když v tomto případě bych to upravil na Přátelství přichází přes jídlo J

 

Spolky zaměřené na osvětu literatury do škol

Setkávám se často s maturanty (a nejenom jimi), kteří nadávají, že maturitní povinná literatura je hnus, který nechtějí číst a proto jsou odrazování od četby samotné. A proto bych založil spolky, které by hravou formou (Komenský říkával škola hrou) ukázaly nějakou knížku v divadelním podání (si pamatuju, jak jeden takový spolek přišel s Válkou s mloky).  A zároveň vysvětloval i na základních školách, proč je dobré nebo špatné číst.

 

 

Co myslíte, mělo by něco takového budoucnost? Napište mi, zda Vás také něco podobného chybí nebo Vás toto zaujalo a nebo také, jestli něco podobného už někde existuje

 

Rakům Zdar

 

10 komentářů:

  1. Ahoj, máš dobré nápady, a ten první Veřejná skříň, u nás v knihovně respektive na chodbě před vstupem do knihovny jsou police s knihami a je možnost tam přidat další nebo si nějakou odtamtud vzít. Na ty další by bylo potřeba, aby se do toho zapojilo více lidí a promyslet to a zrealizovat.

    OdpovědětVymazat
  2. Výborný článek!
    Obdivuji už jen ten nápad něco takového sepsat. Nápady se mi líbí, obzvlášť ten s knižními blogery :)
    N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to byla má taková "filozofická chvilka" :D

      Vymazat
  3. Niečo ako Veřejná skříň už funguje, v pár obchodných centrách som videla miesta, kde si môžu ľudia ísť zadarmo čítať, sú tam knihy, môžu tam priniesť svoje, odhadujem, že si aj výmenou odniesť nejaké. V Brne sú literárne lavičky, myslím, že to má na starosť Knihovna Jiřího Mahena. Na Slovensku funguje Knihobežník, ktorý má veľa kontaktných miesta, kde sa zhromažďujú a vymieňajú knihy. V menšej miere funguje aj v Čechách. Počula som o sídliskách, kde si spravili malú knižnicu, ale neviem, či to stále funguje.
    Akurát nové knižky tam žiadne kníhkupectvo/nakladateľstvo nedá, to dá celkom logiku, nová knižka sa má predávať, musí kníhkupectvu zarobiť aby mohli fungovať ďalej. Po čase možno, ale novinky ťažko.

    Čitateľský klub - v Brne fungoval Severský literárny salón, ktorý organizoval Skandinávsky dům. Verím, že budú v niečom podobnom pokračovať aj ďalej. Na FB je tiež čitateľský klub, síce sa nestretávajú osobne, ale zase sa môže zapojiť každý odkiaľkoľvek a aspoň prostredníctvom internetu si pokecať o knižke. A neprekvapilo by ma, keby samotné knižnice majú vo svojom programe nejaké stretnutia.

    Podnikov, kde majú knižky je veľa, a nie sú to len kaviarne. A tých akcií sa minimálne vo väčších mestách koná veľa. V lete je skôr útlm, ale na jeseň a v zime som chodila každú chvíľu do rôznych kaviarní, kde boli besedy, autogramiády a pod. Len o nich nie je toľko počuť, chce to trošku zapátrať.

    Blogeri si medzi sebou robia stretnutia, niekedy ich organizujú nakladateľstvá, piknik bol nedávno v Prahe. Takže spoločenský bloger má možnosť. Opäť je to skôr o väčších mestách, ale už som čítala zápisky aj od blogerov, ktorí sa dohodli v menšej oblasti a stretli sa. V Brne bude myslím o týždeň alebo dva nejaký. A keď sa koná knižný veľtrh (Praha, Ostrava, Havlíčkův Brod), opäť sa veľa blogerov zvykne dohodnúť a stretnúť.

    "Spolok" na ukázanie literatúry divadelnou formou existuje. Ak si odmyslím samotné divadlá, ktoré veľmi často a veľmi zaujímavo zdramatizujú známe diela, je tu Listování, ktoré každý mesiac prichádza s novou knihou. V lete majú prázdniny, ale od septembra do júna chodia po celej ČR a aj na Slovensku a majú scénické čítania pre deti aj pre dospelých.

    Všetko čo si opísal tu podľa mňa už dávno je, funguje výborne. Literárnych akcií je najmä vo väčších mestách veľa, ale aj v tých menších sa určite sem-tam niečo objaví. Problém je skôr, že o týchto akciách sa až tak moc nevie. Treba len pozornejšie sledovať stránky podnikov a inštitúcií, ktoré také veci organizujú a všímať si aj kultúrne plagáty v meste.

    OdpovědětVymazat
  4. I kdyby toto fungovalo, tak takového průměrného čtenáře nenapadne, že něco takového vůbec existuje. V tom případě, když toto funguje, proč se někdo nesnaží, aby se o tom více vědělo?
    Navíc mě se hrozně líbí, jak každý zkritizuje to, co jsem napsal, že všechno funguje, vše je ok, nemusíme nic měnit, ale aby někdo přišel s něčím vlastním, to ne. Přijde mi, že každý umí kritizovat ostatní, ale sám s vlastní iniciativou nepřijde. To jsou samé wishlisty, unboxingy, chvástačky atd., které jsou převzaté zase od někoho, ale něco vlastního, to ne....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu také si to myslím, někdo s tím přijít musel.

      Vymazat
    2. Pavle, ale ja som ťa vôbec nekritizovala. Sám si na koniec svojho článku napísal "Napište mi, [...], jestli něco podobného už někde existuje." A tak som ti napísala o tom, čo viem, že už existuje. A rovnako tak som napísala, že o týchto akciách je málo počuť, čo je ich problém. A nikde som nenapísala, že to funguje bez chyby, že netreba prísť s niečím novým.

      Odhadujem, že môj blog si nečítal, inak by si vedel, že unboxingy, chvástačky a pod. na ňom nemám, naopak, o týchto akciách sa snažím hovoriť, sama na ne chodím a ak mám čas, napíšem aj článok. Alebo aspoň zmienku na facebooku blogu.

      A to že to nenapadne priemerného čitateľa je bohužiaľ chyba priemerného čitateľa. Buď niekam chcem chodiť a zistím si, či to už funguje, či sa niečo deje, alebo skrátka nemám záujem a tak to neriešim.

      Ale môj prvý komentár nebol v žiadnom prípade myslený kriticky voči tebe a mrzí ma, že si si to tak vysvetlil.

      Vymazat
    3. Koukal jsem se na něj a přiznávám se, že jsem to trošku přehnal. Nejvíc mě zaujalo u tebe, že jsi se dostala do TOP5 severské krimi :)

      Vymazat
    4. V poriadku, nič sa nestalo. Len ma nemilo prekvapila taká reakcia. :)
      A to umiestnenie ma prekvapilo. Najmä, keď severské detektívky som už pol roka nečítala, až teraz v lete som sa k nim znova vrátila. Ale zoznam aktualizujem viac či menej úspešne stále a stále je to jeden z najobľúbenejších žánrov.

      Vymazat