08.07.16

Knižní Dušičky


Máme mnoho českých a ještě předtím československých spisovatelů, kteří se svými díly prosadili nejenom na našem území, ale také v zahraničí (bez přemýšlení si vzpomenu na Karla Čapka a jeho Válka s mloky).Mnohá z těchto děl se vryly do společnost hodně hluboko. Většina z těchto velikánů už sice nejsou mezi námi,ale můžeme je nalézt na mnoha českých, moravských a slezských hřbitovech. Mnou zmiňovaný Karel Čapek leží na Vyšehradském hřbitově v Praze. A z toho důvodu bych měl takový menší návrh -  proč si my, knihomolové (a nejen ti), nemohli udělat vlastní Den Velikánů nebo takové Knižní Dušičky, který by spočíval v tom, že by se v jeden určitý den šlo ke hřbitovu nějakého spisovatele, vzala se jeho knížka a část knihy by se předčítala přímo před jeho hrobem a poté by se na Instagramu nebo kdekoliv jinde udělat hashtag kniznidusicky nebo denvelikanu a samozřejmě fotku k tomu (a kdo by chtěl natočit video, tak jenom do toho). Co říkáte, šli byste do toho? J Nemusíme se před hroby scházet jenom na Dušičky nebo v den narození či smrti nějakého člověka. 23.4. je Světový den knihy a autorského práva, ten jsme sice prošvihli, ale můžeme si ho nahradit v druhé půlce roku.

                                             Karla Čapka považuju za velikána velikánů
Koneckonců, když jsem brouzdal na internetu, objevil jsem dost bizardní Dny. Tak třeba v únoru je Světový den léčby zvukem (asi se máme léčit pomocí sluchátek celý den), v dubnu je Mezinárodní den spodního prádla (honem všichni ven ve spodkách, bude sranda), v srpnu máme Den suchého zipu, v říjnu je Mezinárodní den úsměvu (usmívám se celý rok, tak to by nebyl problém J ) a nebo také Mezinárodní den proti McDonaldu (stejně tam nechodím, takže nějaký den mě nevytrhne) a úplně nejlepší je v listopadu Světový den toalet (nevím jak vy, ale já teda celý den na záchodě nechci strávit). Takže jak vidíte, myslím si, že ten náš den bude smysluplnější než výše uvedené.

Je jedno, jestli je to autor známý po celé republice nebo jenom na lokální úrovni, každý přispívá k obohacení české kultury a jazyka jiným způsobem. A proč neukázat autora, který napsal pro určitou oblast nějaké stěžejní dílo?

Pište mi do komentářů, zda se Vám tento nápad/návrh zamlouvá a klidně vytvořím facebookovou událost a domluvíme se společně na datu.

 

 

 

1 komentář:

  1. Je to zajímavý nápad, teď jde o to kdo do toho půjde a jak to organizovat..

    OdpovědětVymazat