04.07.16

Nechápu to

Ještě předtím, než se pořádně dostanu k recenzím jednotlivých knížek, tak se musím trošku vyjádřit k jedné záležitosti, která mě v poslední době docela vadí u knižních blogů. Když mě napadla myšlenka, že si založím blog, který se bude hlavně specializovat na knihy, tak jsem se tetelil blahem z toho, že si budu pamatovat knížky, které jsem přečetl před několika lety. Podle mě čtu docela dost jako správný knihomol, ale když bych si měl vybavit obsah nějaké knihy, kterou jsem četl před deseti lety, tak je to v háji, protože si nepamatuju vůbec nic. Jenom si matně vzpomínám, že je to fantasy, scifi, román atd. Moje představa byla, že budu číst to, co mě baví a pak si dojmy a zážitky z knihy přenesu do svého blogu a třeba někoho inspiruju k tomu, že si tu danou literaturu přečte také. 


Od mé první myšlenky k založení blogu uplynul týden, začal jsem projíždět různé blogy ostatních autorů, abych se podíval, jak to dělají ostatní a třeba různé prvky převzal a upravil si je dle mých potřeb. A v této době mě zarazila věc, která mi přijde poněkud absurdní. Když si člověk založí blog z jakéhokoliv důvodu, tak by pravděpodobně měl psát o tom, co ho zajímá, co ho baví a měl by to dělat kvůli zábavě, vyplnění volného času a nedělat to z povinnosti (aspoň takhle jsem si to naivně myslel). Ale stále více knižních blogů jde proti mé představě.
Říkáte si, na co narážím, co mám na mysli? Tak já to řeknu jednoduše -> recenzní výtisky. Neřeknu, když někdo si jednou za čas zažádá o výtisk u nějakého nakladatelství. Ale když celý blog plný recenzí z recenzních výtisků a žádná „vlastní četba“, tak to už není blog pro zábavu, ale byznys (taky si myslím, že tito lidé nikdy do knihovny nepáchli).  Navíc když člověk dostane nějakou knížku, která právě byla přeložena, tak se mnohdy stane, že jsou tam gramatické chyby, překlepy, nesmyslné překlady a bůhví co ještě, že jsem zastánce starších knih – miluju Židovku z Toleda, Quo Vadis (když pominu výňatky z bible), protože jsou kvalitně přeloženy a taky jsou historicky kvalitní.
A v poslední době jsem viděl ještě dva extrémy. „Tuto knížku jsem dostala od nakladatelství, ale nebavila mě, napsal jsem jenom  recenzi“ . Začínám uvažovat, že tyhle blogy dám do nějakého „black listu“ a nebudu se na ně koukat. A druhý extrém. „Je mi 13 let a dostala jsem recenzní výtisk“. Sakra, copak dostat recenzní výtisk je nějaký výsada nebo co?
Mohl bych pokračovat dál, ale jako první článek tohle bohatě stačí a chci, aby to někdo dočetl do konce. Mohl bych třeba psát ještě o mém postoji k prodeji recenzních výtisků, ale třeba v dalších článcích.


Rakům zdar!

59 komentářů:

  1. Ahoj.
    Zajímavé zamyšlení a můj názor znáš díky soukromé konverzaci. Jen nevím, jestli tohle nemám brát spíš jako výkřik do tmy, protože jsem z toho trochu rozpačitá. Ano, vím, že já třeba jsem teď četla převážně recenzáky,ale to neznamená, že nedávám prostor i vlastním knihám. Hlavně teď v létě se k nim chci chci v klidu vrátit a dát jim více prostoru. Někdy se to ale prostě sejde a pokud chceš dostát svému slovu, tak si přečteš raději dříve to a pak dáš na vlastní knihy. Jde mi tu o čest a slib dostát svému slovu. Knihy se snažím pokaždé vybrat takové, aby mě bavily, ale i tak se stane, že šáhneš vedle. Já se naučila u těchto knih nedočítat, odkládat a jít dál a je mi jedno, jestli je to recenzák nebo má vlastní a klidně to řeknu u té knihy i nahlas, protože i taková recenze - čtenářský deník se počítá.
    Pokud si na tohle budeš chtít se mnou ještě popovídat, víš kde mě najít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, kde tě najít, ale při kávě/čaji by to bylo rozhodně lepší. Nicméně já celý článek myslel tak, že daný bloger na svém blogu píše jenom o recenzních výtiscích, žádnou vlastní četbu nemá. To, že jednu dobu čteš rv a potom vlastní, to je něco úplně jiného.
      Jinak já rád chodím do knihoven a napůjčím si nějaké množství knih a "žebrat" u nakladatelů o nějaké knihy se mi opravdu nechce.

      Vymazat
    2. Tohle zase chápu já. I když já do knihoven nechodím, protože jsem sysel a musím knihy vlastnit :-D Nikdy by mě nenapadlo recenzáky prodávat a nějak na nich vydělávat. To je raději pošlu dál. A pokud nechceš žebrat, tak to prostě nedělej. Jsou tací, co si na tom žebrání udělali živnost a normální cestou si knihu ani nekoupí. To si ale každej musí šáhnout do svého svědomí, jestli na to má žaludek. A na to kafe klidně půjdu nebýt toho, že bydlíme každej úplně jinde. A nic si ze mě jinak nedělej. Píšu jak to cítím a mám ráda upřímnost, i když ne každý jí skousne.

      Vymazat
    3. Jsem také sysel, na druhou stranu mám tak malou knihovnu, že ty knihy musím prostě vracet zpátky do knihovny :D

      Vymazat
    4. Já díky baráčku už ne. Teď se mi ještě bude dostavovat nová knihovna, která bude i dostatečně hluboká,protože bude předělá ze staré vestavěné skříně. Mě je ti i líto tam ty knihy vracet, ale jako mládě jsem do knihovny chodila a byla tam skoro jako doma.

      Vymazat
  2. Ahoj, hezký článek a přeji spoustu dalších. Přidávám odkaz na můj blog. http://ennep.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj ! Myslím, že toto téma by bylo na nekončící debaty, nicméně z části souhlasím s Tvým názorem. Taky jsem si blog založila, abych si ho vedla tak trochu stylem čtenářského deníku. Pokud se někomu mé recenze líbí, nebo ho zaujme daná kniha a koukne po ní tak mě to určitě potěší. Co se týče recenzáků, jasně, byla bych ráda, kdybych sem tam mohla napsat recenzi vyloženě pro někoho, ale recenzovat jak šílená, jen abych ušetřila peníze, nebo prodávat recenzáky které mi nesedly za plnou cenu ? To mi taky hlava nebere.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to mi ještě vadí víc to, že někdo dostane zadarmo knížku a přeprodává jí za peníze někam. Pochopil bych za poštovné, ale plná cena?

      Vymazat
    2. Neříkám, že vyloženě za poštovné, recenzent přeci jen knihu jen nečte, ale také tráví nějaký čas se sepsáním recenze a to opravdu nebývá patnáctiminutovka, pokud chce, aby článek nějak vypadal.

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Zadarmo" je knihovna, ale tihle "recenzátoři" tam nikdy nepáchli :)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    4. Přésně. Mě by zajímalo kolik blogerů si blogy zakládá čistě kvůli recenzákům

      Vymazat
    5. Pinky: poslední týden jsem se koukal hodně na blogy a myslím, že jich docela dost

      Vymazat
    6. Koukám, že Lucka své komentáře radši smazala - proč asi.

      Vymazat
  5. Z velké části s tebou souhlasím - přijde mi šílené, když člověk čte jen recenzní výtisky a když se mu třeba většina z nich ani nelíbí. Navíc, když je někdo knižní bloger, třeba tak čtený, že mu posílají knížky, má příležitost ukázat lidem třeba méně známé tituly, které se mu líbí, a nějakým způsobem je dostat mezi lidi. To mě pak mrzí, že třeba dvacet blogerek zveřejní recenzi na jednu a tu samou knihu, protože zrovna vyšla a je to bestseller.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jedna napíše knížku a 19 se od ní opičí :D

      Vymazat
    2. No, spíš všichni čtou to samé, to je hrůza ta móda. Spíš jsem zastánce lidí, kteří se specializují na konkrétní žánr, nebo se nebojí zkusit něco méně známého. Třeba na Dlouhou zemi jsem četla všehovšudy tři recenze. A jedna z toho byla moje. :D

      Vymazat
    3. Já jsem zastánce toho, že si mě má knížka najít. Třeba teď čtu Kroniku prokletých zaklínačů (na ně jsem recenzi neviděl, na film ano), takže moje první recenze budou na toto :)

      Vymazat
  6. Vítej v komunitě! I když zase až tak negativní jsi být nemusel, ale dobře. Tvůj názor. Jenom mě mrzí, že když ses tak tetelil na psaní o knížkách, které miluješ, že jsi nezačal nějakým dojmem z knihy. Ke komunitě ses klidně mohl vyjádřit i později.
    Co mě vadí trochu víc, je fakt, že starší knihy automaticky pokládáš za mnohem kvalitnější. V tomto článku to vyznívá jako kdyby cokoliv staršího, dejme tomu, 50 let bylo lepší, než loňský bestseler. Možná jsi to tak ani nemyslel. Nejsem si jistá.
    Co chci říct já, je to, že i u tzv. klasik se najdou chyby. Záleží na vydání a jsou novinky, kde chyby prakticky nejsou. Na druhou stranu je pravda, že před x lety měli na vydání knihy víc času a mohli se s tím víc piplat, i když ne vždy se jim vše povedlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On knižní blog musí být založen na recenzích? To abych vypnul počítač a šel něco číst :D
      U těch starších knížek jsem nikdy nezaznamenal nějakou stížnost na gramatické chyby, u těch novějších ano. Neříkám však, že jsou lepší, jenom jsou kvalitněji přepsané.

      Vymazat
  7. Tak s tím prodejem třeba nesouhlasím. :) Knihy k recenzi si také vybírám tak, aby mne bavily, ale stane se, že člověk už po přečtení ví, že ji znovu číst nebude. Nad recenzí trávím zhruba hodinu a půl času, u nezáživné knihy někdy i hodiny dvě a víc. Proto nevidím důvod, proč bych knihu měla dávat za poštovné. Tu práci, za kterou je odměněn knihou, kterou si může ponechat, udělá recenzent. Ten by měl sám uvážit, co s ní dál. Za plnou cenu, jo to bych nedala. Dávám většinou o polovinu levněji, než vyjede první nabídka na internetu. Má svědomí je čisté, těch peněz, co ročně za knihy utratím je několikanásobně více, než kolik jich za prodej dostanu. Mít nafukovací knihovnu, tak si nechávám vše, ale nemám. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Mně to přijde nemorální, když dostaneš knížku zadarmo a následně ji přeprodáváš za nějakou cenu. Nicméně chápu, že malá knihovna je také zlo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je za odvedenou práci :) Jiní, kteří píší texty na třeba 2 normostrany do časopisu jsou za to placení. My máme za to knihy :) A ti profíci mají za tu recenzi i ty peníze i tu knihu :D To je teprve nespravedlivé :D

      Vymazat
    2. No tak mate delat tuhle praci, byt profik. Na tom neni nic nespravedliveho, kdyz je to jejich pracovni pomer. Nikdo nemuze za to, ze vy profik nejste, ze jen blogujete. A ne se prizivovat na druhych, kteri mnohdy nevi, co vubec recenzak je, a tak si to od vas koupi.

      Vymazat
    3. Tak tenhle názor mi přijde hodně vedle.. :) To zní, jako bychom byli vydřichudové, kteří kupce podvádí. Nejeden kupec měl radost, že sehnal tak levně a kniha přitom je jako nová. Myslím si, že ten, kdo knihu koupí v obchodě ji pak za takovou nízkou částku nedá.. někteří blogeři jsou knihami zahlceni a tak prodávají například kus za 50,- To si opravdu nahrabeme spoooustu peněz :) A chudáci ti kupci, ti teprve přijdou o spoustu peněz... Dát knihy do nákupního košíku a srovnat je s knihami z druhé ruky "recenzák", není nemoc, je to úplně stejná kniha, tak kupec ušetří velkou hromadu peněz, takže nechápu, v čem je ten chudák? :) Výhru v soutěži, kterou nevyužijete také dáte zdarma, protože jste ji zdarma dostala? Kolikrát když nestihnu včas dojít na poštu, tak do balíku pak přidám jako omluvu další knihu zdarma. Poštovné odhaduju a kolikrát stojí více a neřeším to.. :) To jsem tedy lump, který by měl být lynčován... :)

      Vymazat
    4. Ano, predstavte so to, ze konkretne ja knihy, ktere vyhraju/dostanu skutecne vyuzivam do svych soutezi. Nenapadlo by me nikdy knihu ziskanou timto zpusobem prodat. Ja zas nechapu vasi logiku. Chci urcitou knihu, nakladatel mi ji poskytne vymenou za recenzi a vy, protoze dostat knihu v hodnote kolem 300kc je pro vas malo, tak ji jeste zpenezite dalsim zpusobem. Je jedno, ze za to chcete jen 50kc ci 100kc (mimochodem, vim ze blogeri, kteri prodavaji recenzaky tvrdi, ze to davaj "jen" za polovinu bezne ceny - samozrejme + posta a citi se jak nejvetsi miliusove, protoze prece delaji radost "skvelou cenou, kterou v obchodech nenajdes"). To, ze pridate knihu zdarma, kdyz vy nestihate na postu prodat ty recenzaky, ktere se vam kupi a uz je nemate kam davat (to by vyridilo i dat je do knihovny ci charitu na podporu dobre veci, neni jedina cesta je prodat, takze to k argumentum "nikam se mi to nevleze".) se mi nezda jako neco, co by melo byt zohledneno k tomu, co delate. Jo a kdyz tam pisete ze si opravdu nenahrabete toolik penez, ci co, tak proc to tedy delat? Na jedne strane zavidite tem, co z toho maji penize, na druhe se tomu vysmivate, ze to vlastne za tech par kacek ani nestoji. Ano, mne to pripada vrcholne nemoralni, prodavat to, k cemu jsem prisla zdarma (a bezte s tim usilim za psani recenze, za to usili mate prave pravo na tu knihu, mit ji zdarma, jinak byste si ji musela jeste navic koupit). Mne zase vas nazor prijde mimo a opravdu jej nedokazu a nehodlam chapat.

      Vymazat
  9. Tento článek mi přijde jako poměrně zbytečný výkřik do tmy plný nenávisti, nepodložených domněnek a obviňování lidí, které absolutně neznáš. Každý si přece může číst a následně recenzovat co se mu zlíbí. Stejně tak si Ty můžeš na svém právě založeném blogu recenzovat třeba jen knihy z knihovny. Já osobně do recenzí vkládám mnoho času a tvůrčí energie a kniha zadarmo je naprosto zanedbatelná odměna v porovnání s tím, co mě to stojí.
    Ať si každý bere recenzních výtisků tolik, kolik uzná za vhodné. Ať je klidně prodává. Já sama se zase budu chovat podle toho, co já uznám za vhodné. Přej a bude ti přáno. Nejen v blogovém světě, ale i v tom reálném.

    OdpovědětVymazat
  10. Nejsem si jista, zda jsi správně porozuměl principu spoluprací mezi blogery a nakladateli/obchodníky (vlastně se to netýká jen knih, ale to už bychom zabíhali do úplně jiných oblastí, zejména oblastí, ve kterých blogeři skutečně vydělávají a mohou se svou prací uživit. A když říkám prací, myslím to vážně). Recenzní výtisk je forma výměnného obchodu. Ten tu vždycky byl a vždycky bude a nevidím důvod, proč by na něm mělo být něco špatného. Nechápu, proč by nějak mělo snižovat mou lásku ke knihám to, že ji dostanu "zadarmo". Recenzní výtisky si beru a nahlížím na ně stejně jako na kterékoli jiné knihy (psala jsem o tom článek, kdyby tě zajímal, mohu poskytnout odkaz). Do knihovny chodím, knihy si kupuji (i když momentálně kvůli nedostatku financí to s nákupy tak slavné není), knihy dostávám od přátel a rodiny, některé knihy posílám dál, protože si myslím, že někomu mohou udělat lepší službu, než mě, když vím, že je již znova číst nebudu. Nelíbí se mi, že by mi měl někdo diktovat, co se svými věcmi mám dělat, ať už jsem je získala jakkoli. A vážně nechápu, proč bych měla recenzní výtisky dávat někomu zadarmo - nedostal by se tím "kupec" pak do stejné situace, ve které jsem byla já? Měla bych mu poručit, že knihu nesmí prodat, neboť je to "recenzní výtisk" a s tím byl se mělo zacházet jiným způsobem, než s normální knihou? Bloger si recenzní výtisk tvrdě odpracuje (teda někteří blogeři ano. Ti, kterým na psaní opravdu záleží). Recenzní výtisk je regulérní odměna za práci, která není lehká. Nevím, zda ses někdy pokusil sepsat recenzi, ale pokud ze sebe chceš dostat něco co za to stojí, vyžaduje to značnou dávku úsilí, cviku, talentu a v neposlední řadě času. Diktovat někomu, co má udělat s odměnou za svou práci je úplně scestné - je to jako kdyby zaměstnavatel řekl zaměstnanci - za tuhle výplatu si můžeš koupit jen bydlení a jídlo. Žádné cigarety, zábava, alkohol....
    Psaní recenzí však pro mě ani tak nikdy neznamenalo povinnost. Pořád je to radost a jedna z věcí, které miluji nejvíc na světě.
    Taky mi trochu přijde, že tímto svým článkem trochu mícháš jablka s hruškami. A obecné generalizování a házení všech do jednoho pytle taky ještě nikdy nikomu neposkytlo nic dobrého.
    Pokud si myslíš, že se někdo nějak zásadně obohacuje prodejem recenzních výtisků, tak jsi z 95 % na omylu. Raději přistup na to, že to ty lidi zkrátka baví a že třeba nemají tolik peněz na to, aby si knížky sami kupovali. A ruku na srdce - kdo myslíš, že spíš podpoří nakladatele pro vydávání nových knih a jak ty říkáš - knih bez gramatických chyb - ten, kdo si knížky neustále půjčuje z knihovny, nebo člověk, který si výtisk nechá zaslat "zadarmo" a přesvědčí někdy i desítky lidí k zakoupení daného titulu? Vlastně jsem nepochopila, za co tady dané, samozřejmě nekonkrétní, lidi lynčuješ - za to, že dělají to, co je baví? Že dělají něco, za co profesionálové dostanou mnohonásobně vícekrát zaplaceno vlastně za almužnu a ve svém volném čase a jsou s tím naprosto v pohodě? Budeš vyčítat slavnému hokejistovi, že dělá to, co ho baví a dostane za to nepoměrně více peněz, než lékař, který zachraňuje životy?
    Podobné negativní výkřiky zkrátka nechápu, zvlášť od nováčka. Pokud si někdo chce nechat zasílat knížky a pak je prodávat dál, ať si to dělá. Pokud někdo nečte "svou četbu" (což je taky scestné označení), ať ji nečte (já osobně si k recenzi objednávám knihy, které mě opravdu zajímají, ale někdy také šlápnu vedle, jasně), pokud ti vadí chování jistých blogerů, prostě jejich weby nenavštěvuj a nepodporuj jejich tvorbu. To je jediné, co ti mohu poradit a ušetřit ti pár vrásek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na internetu jistě najdeš řadu lidí, co budou souhlasit s tvou filosofií.
      Jen jsem zvědavá, jak dlouho se jí budeš držet. Založení blogu je krokem k tomu, že chceš, aby tě lidi četli. Mohu ti rovnou číst, že nadšenců do klasik typu Židovka z Toleda je hodně, ale takové nenajdeš v české blogosféře. Každý bloger skrytě touží po pozornosti a novinky ji prostě vyvolávají mnohem víc. Recenzovat starou, i když kvalitní knihu, nebo ne tak známý titul je zatraceně nevděčné a mnoho lidí nakonec stejně sklouzne k tomu, že čte ty profláknuté pecky, protože to zkrátka čtenáře zajímá a s tím nenaděláš nic. Přeji ti proto s blogováním mnoho úspěchů a doufám, že se zaměříš i na pozitivnější tvorbu, než pomluvu celé komunity za něco, co dělá možná tak její malý zlomek.

      Vymazat
    2. Jo a ještě jedna věc - nevím, kde bydlíš ty, ale když jsem se stěhovala já, nafukovací hrady už nebyly k mání a já si fakt nemohu dovolit nechávat si věci, co nepotřebuju (neboli knihy, které mě nebavily). Takže ať už jsem je dostala na recenzi, darem, nebo jsem si je koupila, prostě je prodám někomu, kdo je docení. A nevidím na tom nic špatného, nemorálního. Naopak - knihy by se měly číst, ne jen ležet ladem...A jasně, že je neprodám za plnou cenu, ale když jsou v dobrém stavu, prakticky nové, tak nechápu, proč bych je měla někomu dát jen tak za poštovné.

      Vymazat
    3. Ahoj Melindo, skvěle napsáno, plně s tebou souhlasím. K tvému příspěvku nemám co dodat.

      Vymazat
    4. Celý článek má nadpis Nechápu to, což znamená, že nejsem mudrc, který všechno chápe a ovládá. Každý má na tuto věc jiný názor, nikomu nenadávám a podstatě tímto článkem jsem chtěl vyvolat diskuzi na toto téma.
      Měl jsem na mysli prodej recenzáků a ne ostatních knih (darované, koupené nebo jinak získané).
      Blog jsem si založil proto, že čtu hodně a nepamatuju si knihy, které jsem četl před xlety, takže tento můj blog bude fungovat něco jako čtenářský deník s trochou omáčky okolo, budu si psát o klasické literatuře, protože se už dlouho těším na Sienkiewiczovy Křižáky a nebo Feuchtwangerova Žida Süsa, nechci psát prostě o něčem, co psali tisíce lidé přede mnou. Navíc to třeba pomůže maturantům u povinné četby, protože si přečtou hlavně Stmívání než třeba tu Židovku z Toleda
      Já nekritizoval celou komunitu, přečetl jsem si několik blogů a 3 z 10 (odhadem) byly plné recenzních výtisků, takže celá komunita to není.

      Vymazat
    5. Pokud bylo tvým záměrem vyvolat diskuzi, tak bych řekla, že to se povedlo :) samozřejmě, že má každý jiný názor. I já chtěla prezentovat ten svůj a nabídnout také druhou stranu mince.
      Stojím si za tím, že na prodeji recenzáků není žádná černota, je to regulérní, morální a v pořádku. Alespoň podle mě.
      V tom případě jsme si blog založili v podstatě ze stejného důvodu. I moje paměť je dost chabá a blog mi v tom pomáhá.
      Rozumím, že nechceš psát to, co všichni, na druhou stranu o klasice toho bylo dle mého názoru napsáno nepoměrně více, než o novinkách. Každý však klasiku mlže chápat jinak a je zajímavé číst náhled na ni od mnoha autorů. Jak ale říkám, v záplavě novot je těžké se prosadit. Sama často recenzuji knihy, které blogerům až tak nevoní a taková recenze je pak nepoměrně méně čtená, než ostatní. To však samozřejmě neznamená, že tyto knihy přestanu číst. Mám je ráda a na tom se nic nezmění.
      Aha...příště doporučuji důkladnější průzkum, případně uvedení na jakém základě své názory stavíš :) Přeji hezký den

      Vymazat
    6. Naprostý souhlas a nic než souhlas.. :) To s tím zaměstnavatelem jsem také chtěla nějak takto napsat.. S logikou, že když dostanu zadarmo za svou práci knihu, tak ji musím zdarma dát nechápu. Je to za práci u které člověk kolikrát sedí i hodinu či dvě. Takže když někdo vydělává a má za svou práci peníze, tak by je měl dát i těm, co stejnou práci za tolik peněz (třeba kvůli zdraví) dělat nemohou. Tak mi to přijde, že je takto logika postavená. Což o to, svět by to byl asi ideální, ale já jsem ráda, když z těch tisíců, co za rok utratím za knihy se mi něco málo vrátí.. :) Na další knihy samozřejmě :D

      Vymazat
  11. Ja chodim do knihovny, knihy si kupuju a recenzak mi cas od casu nabidne nakladatel ci zamestnavatel. Nelibi se mi, kdyz nekdo prijme recenzak a pak napise uplne hroznou recenzi, to prave delaji vetsinou ti mladsi ctenari (nemyslim ted nase blogerske zacatky) nebo recenzaky prodavaji. Byt nakladatelem, tak si to kontroluji a takovym lidem uz nic neposkytuji. Stava se, ze dokonce ani recenzaky nectou, a napisou recenzi. To je vse pravda a neni to dobre, ale tak jako tak je to zkratka marketing. ALE verim, ze vsichni, kdo prijmaji recenzaky, to berou jako "vlastni cetbu", vybiraji si prece sami, co chteji, co by si jinak museli koupit a z nejakych duvodu by na to treba nemeli penize. Negativni recenze jsou vzdycky vitany, ale nesmi byt vulgarni nebo zesmesnujici. Kazdeho z nas bavi neco jineho a proto je super vyzvednout klady i zapory knihy.

    OdpovědětVymazat
  12. Knihy si sem tam koupím, zajdu do knihovny a recenzní výtisk také někdy přijmu, pokud se jedná o knihu, která mě nějakým způsobem zaujala a já si ji chtěla přečíst. Ale někdy mi ten blogový svět přijde jako nahánění všemožných spoluprací, jako soutěž, kdo bude mít v menu nejvíce ikonek, i když třeba recenze opravdu za moc nestojí.
    Je to smutné, kam to spěje., protože ne vždy to takové bylo ..

    OdpovědětVymazat
  13. Pěkná úvaha. Nicméně co se týče recenzních výtisků, tak já většinou dostanu vybrat, kterou knihu bych chtěla, takže je zde prostor, aby se projevily mé čtenářské vášně a zájmy. :) Knihy si i sama kupuji a kdysi jsem byla v knihovně pečená vařená, takže bych zase všechny neházela do jednoho pytle. Jinak to samozřejmě dělám pro lásku ke knihám a sama pro sebe. ;) Jinak hezký design blogu, také přemýšlím nad něčem jednodušším.

    OdpovědětVymazat
  14. Píšu na blog recenze skoro jen na knížky, které za tím účelem mám. Proč? Protože za rok přečtu kolem 150 knih a opravdu není v mé moci psát recenze na všechno, když k tomu chodím do školy a do práce. A nepřipadám si kvůli tomu blbě, naopak. Díky recenzním výtiskům jsem ještě s blogem z nedostatku času (a z lenosti) nesekla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A teď tu o popelce. Neupsala si se?

      Vymazat
    2. Já tedy chodím do práce, do školy, věnuji se tancování s dětmi a já ještě nevím co a recenze jen na RV nepíšu. Chci podporovat i ostatní četbu, ne jen ty nové knihy..

      Vymazat
    3. Milá Evo, pokud máš dojem, že v něčem "vyprávím pohádky", řekni v čem a já ti to vyvrátím, protože nevidím důvod, proč bych v něčem měla kecat a nahánět si ego :)

      Bilbovy knihy: No vidíš to! Já to ale prostě nezvládám a jsem ráda, že díky recenzákům mám postrkovadlo psát aspoň něco. Jinak zajímavý fakt z přednášek nakladatelské teorie - psát recenze na více jak tři čtvrtě roku staré knihy nemá pro nakladatele význam, to je jeden z hlavních problémů recenzí, nakladatelé potřebují, aby se o knihách psalo tehdy, kdy vyjdou. Jen tak na okraj.

      Vymazat
    4. Bětko: s těmi 150 knihami ses u psala ne, když chodíš do školy a do prace? Jak to můžeš stíhat přečíst jich tolik během roku, to preskakujes stránky ne? Neber to ve zlým.

      Vymazat
    5. Ne, ani v nejmenším. Loni jich bylo 171, letos to bude slabší (momentálně jsem na 68, což je o 30 méně než loni), nicméně ti můžu klidně poslat seznam, který si píšu (mohla bych ti dát i odkaz na goodreads, ale tam nemám všechno) a okomentovat každou položku. Prostě umím číst docela rychle. A hlavně studuju literaturu, takže mám docela dost povinné četby ;) Loni jsem to vysvětlovala tu: http://listarna.blogspot.cz/2015/03/jak-to-delas-ze-stihas-cist-tolik-knih.html
      Je tam pár nesrovnalostí způsobených ročním rozdílem, ale v zásadě sedí.

      Vymazat
    6. Přitom co vše stihneš tě obdivuji, že máš čas i na čtení a v takovém množství. S tou literaturou ti závidím, kdybych se před lety rozhodla jinak, také bych ji možná studovala. Pošleš mi prosím ten seznam, ráda si pročtu a třeba objevím, kterou ještě nemám. Předem Díky

      Vymazat
    7. https://uloz.to/!SKNktCopE/seznam-knih-prectenych-v-doc
      https://uloz.to/!BaqeJqfrR/seznam-knih-prectenych-v-roce-2014-docx
      https://uloz.to/!Sb8AhLcYX/seznam-knih-prectenych-v-roce-2015-docx
      https://uloz.to/!LV8coKbX2/seznam-knih-prectenych-v-roce-2016-docx
      (zapisuju si až od r. 2013)

      Vymazat
  15. Do knihovny téměř nechodím, protože mám doma kolem pěti stovek knih a prostě jsem sysel. Ale nepřipadám si blbě, že nenavštěvuju knihovnu, proč taky. To je každého věc, jestli chce za knihy utrácet a mít je doma jako já a nebo si zajde do knihovny. To bych vůbec neřešila. Recenzní výtisky taky přijímám, ale jen když chci a mám na výběr. Potom se většinou trefím do knihy, která mi sedne. A určitě čtu i svoje knížky, když jich mám doma tolik :D Článek mi přišel zbytečně útočný. Jako by ten, kdo vezme recenzák a nechodí do knihovny byl ostudy hodný. Ale sledovanost určitě teď máš, což byl nejspíš účel :)) Tak ať se daří, ráda si přečtu i nějakou recenzi :)

    OdpovědětVymazat
  16. Já tedy úplně nesouhlasím. Mám blog sice jen pár měsíců a udělala jsem si ho z velké části jen díky lásce ke knihám a v budoucnu budu vědět, cp jsem všechno četla.
    Nicméně když jsem dostala svůj první recenzák, byla jsem štastná jako blecha. A jsem i teď, když dostanu. A ano, pro mě je to výsada, protože není lehké dostat jen tak RV více jak jednou. A já jako student ti můžu říci, že i když dělám, nemůžu všechny peníze hodit do nových knih a jsem ráda, že existuje i taková spolupráce. A vypadá to, že ani moc nevíš, jak tato spolupráce vypadá. Já většinou si mohu sama vybrat knihu, která mě zajímá. Nikdy mi nedali knihu, kterou jsem nechtěla!! Tak totiž spolupráce nefunguje :)

    OdpovědětVymazat
  17. Zajímavé zamyšlení a koukám, že je to velmi výbušné téma, jak ukazuje diskuze. Mně osobně by nevadilo sledovat blog plný jen recenzních výtisků. Myslím, že rozhodující je, jestli si ten člověk k recenzím vybírá knížky, které by stejnak četl. Recenzní spolupráce zatím nemám, ráda bych, ale v takovém případě bych taky ráda četla to, co mne opravdu zaujme, ne to co je "in" nebo "hodné reklamy dle soudu nakladatelství".

    OdpovědětVymazat
  18. Aj ja si myslím, že blog založený výhradne na recenzných výtlačkoch nie je nič moc. Ja doteraz vlastním 3 RV a to sú také knihy, ktoré som aj chcela čítať, dokonca som si raz poprosila o výmenu, keď mi v nakladateľstve ponúkli knihu a ja som vedela, že by ma viac bavila iná, ktorá vyjde. Takže chápem, čo myslíš, ale ja napríklad som veľmi vďačná za každý recenzný výtlačok, pretože knihy milujem :)
    Pripájam môj blog: https://zuzankavkrajinezazrakov.wordpress.com/

    OdpovědětVymazat
  19. Diskuze je tu obrovská a já nemám oc času na to ji celou pročítat (to vážně raději čtu ty knihy samotné :) ) - ale! Každý si musí asi najít svou cestu - pokud někdo syslí recenzní výtisky a potom za to nepodá adekvátní recenzi, tak za čas stejně vytěká. Věřím tomu, že ti, kteří svůj blog tvoří srdcem, tak přežijí, ale ti, co chtějí dostat 10 knih za měsíc zdarma nakonec stejně zapadají prachem. Toť můj názor :)

    OdpovědětVymazat
  20. Líbí se mi to logo raka resp. celkově design:)

    OdpovědětVymazat
  21. Jen poradím, to oznámení EU o cookies dej jen jednou na hlavní stránku. Zobrazuje se ti u každé otevřené stránky a rychle tím lidi naštveš.

    OdpovědětVymazat